Vinkit yrittäjälle järkevään tilinpäätössuunnitteluun

Vinkit yrittäjälle järkevään tilinpäätössuunnitteluun

Tilinpäätössuunnittelu on myös verosuunnittelua. Gallantin Jere Värri antaa käytännön neuvoja yrittäjälle sekä kertoo, mitä ei kannata tehdä verojen minimoimiseksi.

Milloin tilinpäätöksen suunnittelu kannattaa aloittaa?

Jos tilinpäätöskausi on kalenterivuosi, on syksy otollisin aika aloittaa seuraavan vuoden tilinpäätöksen suunnittelu, eli 14–15 kuukautta ennen tilikauden loppua.

Yllä oleva suositus voi olla äärimmäinen, mutta ei tuulesta temmattu. Tyypillisesti toki tilinpäätöksen suunnittelu aloitetaan 2–3 kuukautta ennen tilinpäätöksen loppua, jotta on tarpeeksi toteumadataa, mutta aikaa reagoida myös muutoksiin.

– Jos yrityksen toiminta on vakaata ja ennalta-arvattavaa, tämä on riittävä aika. Mitä enemmän on epävarmuutta ja kompleksisia muuttujia, sitä aiemmin tilinpäätöksen suunnittelu kannattaa aloittaa, neuvoo Gallantin Financial Advisor Jere Värri.

– Suosittelen, että jokainen yritys budjetoi ja budjetti olisi valmis viimeistään 2–3 kuukautta ennen tilikauden alkua, varsinkin jos suunnitellaan mittavaa kasvua tai tuotekehitystä.

Tässä yhteydessä voi jo tulla esiin asioita, joita joudutaan mahdollisesti huomioimaan seuraavan tilinpäätöksen suunnittelussa. Esimerkkinä mahdolliset kehittämismenojen aktivoinnit, joita varten työaikakirjanpito on syytä laittaa kuntoon ennen tilikauden alkua.

Mitä tilinpäätöksen suunnitteluun kuuluu?

Tilinpäätöksen suunnitteluun kuuluu optimitilanteessa tilinpäätöksen joustokohtien arviointi, aikataulutus sekä tilinpäätöksen aiheuttamaan dokumentointiin valmistautuminen.

Kirjanpito on suositeltavaa pitää riittävän lähellä tilinpäätöstasoa joka kuukausi, vaikkei siihen ole lakisääteistä pakkoa. Jos kirjanpito ei ole kuukausitasolla riittävän tarkka, on viimeistään tilinpäätössuunnittelussa syytä tarkastaa, miten esimerkiksi inventaariot, jaksotukset tai luottotappiot tulevat vaikuttamaan tilinpäätökseen.

– Arvioimme tilinpäätöksen joustokohtia ja niiden tarpeellisuutta sekä varaudumme joustojen käyttöön alustavilla laskelmilla, jotka toimivat päätöksiä tehtäessä, Värri kertoo.

Ennakkoveroihin lisäystä tai pienennystä

Ennakkoverojen tarkistus kannattaa tehdä useamman kerran tilikaudessa, mahdollisesti jo 2–3 kuukauden maksujen jälkeen. Toisin sanoen, miten ennakkoverot suhteutuvat toteutuneisiin ja ennakoituihin.

– Näin näemme, pitääkö hakea lisää tai pyytää pienennystä ennakkoveroihin.

Jos ennakkoveroja tarkastellaan vasta tilikauden loppupuolella, ja ennakkoverojen arviointi on mennyt pahasti pieleen, jää korjausaikaa vain pari kuukautta. Pahimmassa tapauksessa on saattanut kertyä iso määrä veromätkyjä.

Aikataulun suunnittelua

Tilikauden loppua lähestyttäessä aloitetaan aikataulun suunnittelu, johon on hyvä ottaa mukaan tilintarkastaja ja organisaatiosta henkilöitä, joilta saadaan kriittistä informaatiota.

Tilinpäätöksen joustot

Yrityksellä voi olla useita syitä vaikuttaa tulokseen sallittavilla tilinpäätöksen joustoilla. Nämä liittyvät pääasiassa verosuunnitteluun ja omaan pääomaan.

– Jos oma pääoma menee negatiiviseksi, se on yhteistyökumppaneille signaali, että yritys on taloudellisissa vaikeuksissa. Sellaisen yrityksen kanssa ei haluta tehdä kauppaa, Värri huomauttaa.

Verotuksen näkökulmasta hyvää tulosta tekevä yritys voi haluta pienentää joustoilla maksettavaa tuloveroaan. Tai päinvastoin, huonoa tulosta tekevä voi haluta minimoida tappiot sen varmistumiseksi, että kymmenessä vuodessa vanhentuvat tappiot keretään käyttämään hyväksi.

Tilinpäätöksen pitää antaa oikea ja riittävä kuva tuloksesta ja yrityksen taloudellisesta asemasta.

– Emme voi tehdä sellaisia päätöksiä, jotka antavat valheellisen kuvan yrityksen taloudellisesta tilanteesta.

Esimerkkinä on kehittämismenojen aktivoinnit. Kehittämismenoista syntyneet kulut siirretään tuleville tilikausille, jolloin tulovirtojen odotetaan syntyvän. Tutkimus- ja kehitysmenojen aktivointi ei ole pakollista, vaan yritys voi päättää aktivoinneista tilikausi kerrallaan.

– Startup-yrityksillä ei useinkaan ole valmista tuotetta myytäväksi, vaan tuotetta tai palvelua vasta kehitetään. Tuotto-odotukset ovat useampien tilikausien päässä. Tällöin tuotekehityskulut otetaan tuloksesta ja siirretään taseeseen. Kehittämiskulut poistetaan suunnitelman mukaan.

Tutkimus- ja tuotekehityskulut on oltava yksilöitävissä. Tämä edellyttää usein tuntikirjanpitoa, jonka on osoitettava osuus, joka ajasta on mennyt kehitystyöhön.

– T&K-kulujen on myös oltava pienemmät kuin tuotto-odotusten. Tappiollista toimintaa ei saa aktivoida taseeseen. Tappiot on kärsittävä heti, Värri muistuttaa.

Muita joustokohtia ovat esimerkiksi poistosuunnitelmat, yrittäjän palkka ja suunniteltujen investointien käyttöönoton ajoittaminen. Käytössä voi olla myös väliaikaisia joustoja.

– Vuoteen 2023 saakka voi kalustoa aktivoida siten, että tehdään tuplapoistot. Kaluston poistot ovat normaalisti verotuksessa 25 prosenttia, tuplapoistojen aikana 50 prosenttia.

”On hyvin harvinaista, että joustot olisivat absoluuttisesti hyviä”

On tärkeää muistaa, että joustokohtien hyödyntämisellä muutetaan tulosta tulevaisuuden kustannuksella. Mitä enemmän esimerkiksi tehdään poistoja nyt, sitä vähemmän poistopohjaa on tulevaisuudessa ja päinvastoin. Onkin hyvä myös pohtia, mitä jouston käyttäminen nyt tarkoittaa tulevilla tilikausilla.

Usein myös unohdetaan, että esimerkiksi kehittämismenojen aktivointien kautta taseeseen syntyy useamman tilikauden ajaksi omaisuuserä, jonka arvoa tulisi arvioida myös aktivointien jälkeen.

– Saattaa tulla hetki, jolloin omaisuuserä tai osa siitä tulisi kirjata alas. Näin voi käydä, jos tuotteet, joiden kehittämiseen on käytetty T&K-varoja, ovat flopanneet. Yllätys on ikävä, kun alaskirjaukset ovat edessä.

– Yhtäkkiä rysähtää paljon kuluja tilikaudelle, jolloin arviointi on tehty ja todettu tuotteiden olevan lähes arvottomia.

Jere Värri suosittelee tarkastelemaan joustojen käyttöä kriittisesti.

– Optimitilanteessa joustoja käytetään väliaikaisesti ja keskitytään pitkän aikavälin kannattavaan liiketoimintaan. On hyvin harvinaista, että joustot olisivat absoluuttisesti hyviä, vaan ennen pitkää ne löytää edestään.

Tähän on todennäköisesti poikkeus, mikäli Valtionvarainministeriön hanke T&K-kulujen lisävähennyksestä saadaan laiksi asti.

– Jo ensi vuodelle kaavailtu laki sallisi T&K-kuluista lisävähennyksiä tuloverotuksessa huomattavasti nykyistä laajemmin ja se ei olisi mistään pois. Toteutuessaan tulemme takuulla kertomaan tästä enemmän, Värri ennakoi.

Etsitkö asiantuntijaa, joka auttaa tilinpäätöksen ja verotuksen suunnittelussa? Jätä yhteydenottopyyntö, niin otamme sinuun yhteyttä mahdollisimman pian!

Tilinpäätöksen tueksi

Aiheeseen liittyvät julkaisut

Jere Värri

Financial Advisor

Yhteystiedot

jere.varri@gallant.fi

Jere Värri

Ota yhteyttä

Heräsikö kysymyksiä palveluistamme tai ratkaisuistamme? Ota yhteyttä. Tulemme yrityksesi tueksi niin muutostilanteisiin, kasvuun kuin arkeen.