Yleinen arvonlisäverokanta nousee 1.9.2024 – Olemme valmiina, oletko sinä?

Yleinen arvonlisäverokanta nousee 1.9.2024 – Olemme valmiina, oletko sinä?

ALV-muutos nostaa yleisen verokannan 25,5 prosenttiin. Varmista, että yrityksesi taloushallintojärjestelmät ja prosessit ovat valmiina vastaamaan uusiin vaatimuksiin.

Yleinen arvonlisäverokanta nousee Suomessa 1.9.2024. Yleinen arvonlisäverokanta on syyskuun alusta alkaen 25,5 prosenttia nyt vielä voimassa olevan 24 prosentin arvonlisäverokannan sijaan.

Yleistä arvonlisäverokantaa on korotettu Suomessa viimeksi vuonna 2013, joten yrityksen prosessien sekä taloushallintojärjestelmien valmius joutuu taas pitkästä aikaa testiin arvonlisäveromuutoksen näkökulmasta. Me Gallantilla olemme valmiita auttamaan yritystäsi muutoksessa, we got your back.

Kiinnitä huomiota tavaran toimituksen ja palvelun suorituksen ajankohtaan

Uutta 25,5 prosentin arvonlisäverokantaa sovelletaan lähtökohtaisesti kaikkiin tavaroihin ja palveluihin, jotka toimitetaan tai suoritetaan 1.9.2024 jälkeen. Täten, vaikka sopimus olisi tehty ennen syyskuuta, uusi verokanta tulee käyttöön, jos tavaran toimitus tai palvelun suoritus tapahtuu 1.9.2024 jälkeen.

Tavarakaupan osalta toimitushetkeä arvioitaessa on hyvä huomioida käytössä olevat toimituslausekkeet.

Jatkuvaluonteisissa palveluissa huomio on kiinnitettävä erityisesti palvelun suoritusajankohtaan ja jatkuvana suorituksena myydyissä palveluissa tilitysjakson päättymisen ajankohtaan. Huomioi yleisen arvonlisäverokannan muutos myös esimerkiksi leasing-sopimuksella hankittujen polkupyörien verovapaan edun osalta.

Muista ennakkomaksut

Jos palvelusta tai tavarasta saadaan tai maksetaan ennakkomaksu kuitenkin elokuun puolella, tähän ennakkomaksuun sovelletaan vielä elokuussa voimassa olevaa arvonlisäverokantaa (24 %). Ennakkomaksujen ajankohtaan onkin syytä kiinnittää erityistä huomiota ja huolehtia, että tarvittavat ennakkomaksut tulevat suoritetuksi elokuun aikana.

Vastaavasti syyskuussa on varmistettava ennakkomaksujen oikea arvonlisäverokäsittely ja korjattava tarvittaessa ennakkolaskuja, mikäli niillä esitetty arvonlisäverokanta ei ole enää oikein.

Entä osamaksukauppa?

Osamaksukaupassa arvonlisäveron määräytymiseen vaikuttaa tavaran luovutushetki. Jos asiakas tilaa uuden auton elokuussa 2024, mutta auto luovutetaan vasta syyskuussa 2024 tai sen jälkeen, auton myyntiin sovellettava arvonlisäverokanta on 25,5 prosenttia. On hyvä havaita, etteivät tilauspäivämäärä, sopimuksen allekirjoituspäivämäärä tai ajoneuvon rekisteröintipäivämäärä vaikuta arvonlisäverokantaan, vaan ratkaisevaa on tavaran luovutusajankohta.

Keskeneräiset palvelut ja urakat

Palveluihin, jotka ovat kesken arvonlisäverokannan muuttuessa, sovelletaan sitä arvonlisäverokantaa, joka on voimassa palvelun valmistuessa. Tämä tarkoittaa, että jos urakan itsenäiset osat ovat suoritettu viimeistään 31.8.2024, sovelletaan niihin 24 prosentin arvonlisäverokantaa. Vastaavasti 1.9.2024 jälkeen suoritetut itsenäiset osat laskutetaan 25,5 prosentin arvonlisäverokannalla. Jos urakan osista maksetaan ennakkoon ennen 1.9.2024, niiden arvonlisäverokanta on 24 prosenttia.

Suomen yleisen arvonlisäverokannan muutos on huomioitava myös Suomen ulkopuolelta tehtyjen hankintojen arvonlisäverokäsittelyssä.

Yhteisöhankinnat

Yhteisöhankintojen osalta keskeistä on niin tavaran vastaanottohetki kuin laskutushetki.

Arvonlisäverolain mukaan ”velvollisuus suorittaa vero tavaran yhteisöhankinnasta syntyy, kun hankinta on tehty. Tavaran hankinta on tehty sinä ajankohtana, jona tavara on vastaanotettu tai jona se olisi otettu omaan käyttöön.”

Yhteisöhankinta kohdistetaan lähtökohtaisesti tavaran toimituskuukautta seuraavalle kuukaudelle. Jos lasku on kuitenkin vastaanotettu tavaran toimituskuukautena, hankinta kohdistetaan tavaran toimituskuukaudelle. Täten elokuussa toimitetun, mutta syyskuussa laskutetun yhteisöhankinnan kohdistus kohdentuu syyskuulle ja yhteisöhankintaan sovelletaan 25,5 prosentin arvonlisäverokantaa.

Ennakkomaksut eivät vaikuta yhteisöhankintojen ajalliseen kohdistamiseen.

Maahantuonnit

Verovelvollisuus syntyy, kun tavara saapuu EU:n tullialueelle ja tulliselvitys tehdään. Tämä tarkoittaa sitä, että ennen 1.9.2024 Suomeen saapuneisiin ja tulliselvitettyihin tavaroihin sovelletaan 24 prosentin arvonlisäverokantaa. 1.9.2024 tai sen jälkeen saapuneisiin ja tulliselvitettyihin tavaroihin sovelletaan 25,5 prosentin arvonlisäverokantaa. Erityistä tarkkuutta on siis kiinnitettävä tullauspäätöksen päiväykseen.

Vaikka arvonlisäverokäsittely huolehditaan asianmukaisesti tehtyjen liiketoimien osalta, on 31.8. asti voimassa ollut arvonlisäverokanta huomioitava myös tulevaisuudessa mahdollisten oikaisujen hetkellä.

Luottotappioiden tai oikaisujen käsittely myöhemmin syksyllä?

Niin luottotappioihin kuin muihinkin oikaisueriin sovelletaan sitä arvonlisäverokantaa, joka oli voimassa, kun kyseinen tavara alun perin toimitettiin tai kyseinen palvelu alun perin suoritettiin. Vastaavasti ennakkomaksun palautukseen sovelletaan ennakkomaksun maksuhetkellä voimassa ollutta arvonlisäverokantaa.

Vuosialennusten osalta vuosialennus voidaan kuitenkin jakaa eri arvonlisäverokantojen osuuksiin ajan kulumisen suhteessa.

Miten arvonlisäveron ilmoittaminen muuttuu?

Itse arvonlisäveron ilmoittamisprosessiin ei arvonlisäverokannan muutos aiheuta käytännössä muutoksia. Jatkossa yleisen arvonlisäverokannan alaiset tiedot ilmoitetaan arvonlisäveroilmoituksen kohdassa ”Vero kotimaan myynneistä verokannoittain: 25,5 % vero.”

On siis huomattava, että kyseisessä kohdassa ilmoitetaan niin 25,5 prosentin alaiset tiedot kuin 24 prosentin alaiset tiedot, mikäli näitä on tarve syyskuusta alkaen ilmoittaa.

Lopuksi

Arvonlisäverokannan muutos tuo mukanaan useita käytännön haasteita, jotka koskettavat vähintäänkin kaikkia arvonlisäverovelvollisia toimijoita.

Huolellisella suunnittelulla ja valmistautumisella voimme kuitenkin varmistua siitä, että yrityksen liiketoiminta jatkuu sujuvasti myös uuden arvonlisäverolainsäännöksen tullessa voimaan syyskuun alusta alkaen.

Lataa muistilista arvonlisäverokannan muutokseen liittyen valmistautumisen tueksi.

Yrityksen muistilista ALV-muutokseen

Lataa maksuton muistilista ja varmista yrityksesi sujuva siirtyminen uuteen arvonlisäverokantaan 1.9.2024 lähtien.

Aiheeseen liittyvät julkaisut

Ota yhteyttä

Heräsikö kysymyksiä palveluistamme tai ratkaisuistamme? Ota yhteyttä. Tulemme yrityksesi tueksi niin muutostilanteisiin, kasvuun kuin arkeen.