Valmistaudu ALV-muutokseen: Mitä yritysten tulee tietää veromuutoksista

Valmistaudu ALV-muutokseen: Mitä yritysten tulee tietää veromuutoksista

Hallitus on antanut eduskunnalle lakiesityksen arvonlisäveron korottamisesta. Mitä ALV-muutos tarkoittaa yrityksille ja mitä on hyvä huomioida?

Mediassa on ollut tietoja syksyllä tulevasta yleisen arvonlisäverokannan nostosta ja makeisten arvonlisäverokannan muutoksesta. Koostimme tiedot tulevista muutoksista ja niiden vaikutuksista.

Yleinen arvonlisäverokanta nousee 1.9.2024 todennäköisesti 25,5 %:n

Hallitus on antanut eduskunnalle lakiesityksen arvonlisä- ja vakuutusmaksuveron korottamisesta 24 prosentista 25,5 prosenttiin. Verojen olisi tarkoitus nousta jo 1.9.2024 alkaen. Hallituksen esitystä ei ole vielä hyväksytty laiksi eli arvonlisäveroprosentin noston voimaantulo tai aikataulu ei ole vielä täysin varma. Hallituksen esitys on lausuntokierroksella 17.5.2024 asti. Esitys on tarkoitus antaa eduskunnan käsiteltäväksi toukokuun loppupuolella.

Makeiset siirrettäneen yleisen verokannan alaisuuteen

Makeiset tullaan siirtämään elintarvikkeiden alennetusta verokannasta (14 %) yleisen verokannan piiriin (24 %, 1.9.2024 alkaen 25,5 %). Makeisten määrittelystä tai siirron ajankohdasta ei ole vielä annettu tarkkoja tietoja. Valtionvarainministeriön verkkosivujen mukaan arvioitu esittelyviikko on 39/2024 eli esitys esiteltäisiin eduskunnalle vasta syyskuun 2024 loppupuolella. Seuraamme uutisointia ja hallituksen esityksiä.

Mitä tämä tarkoittaa yrityksen näkökulmasta?
  • Veronkorotusten on tarkoitus tulla voimaan 1.9.2024.
  • Arvonlisäveron korotus koskee kaikkia tavaroita ja palveluja, joista veroa tällä hetkellä peritään. Tämä tarkoittaa, että korotus täytyy pystyä sisällyttämään hintoihin tai sitten se vaikuttaa katteeseen.
  • Arvonlisä- ja vakuutusmaksuveroon tulee ylimääräinen desimaali. Nyt kannattaa varmistaa, miten ylimääräinen desimaali sopii laskuihin ja kuitteihin, ja että ohjelmat ketterästi hyväksyvät ylimääräisen desimaalin.
  • Vakuutusmaksuveron korotus koskee kaikkia vakuutuksia, joista veroa tällä hetkellä peritään. Tämä tarkoittaa, että vakuutustenne hinnat nousevat.

Mikäli teillä herää kysyttävää tai tarvitsette apua veromuutosten vuoksi, neuvomme ja autamme mielellämme.

Aiheeseen liittyvät julkaisut

Ota yhteyttä

Heräsikö kysymyksiä palveluistamme tai ratkaisuistamme? Ota yhteyttä. Tulemme yrityksesi tueksi niin muutostilanteisiin, kasvuun kuin arkeen.