Tarkista, että yrityksesi edunsaajatiedot ovat oikein kaupparekisterissä

Tarkista, että yrityksesi edunsaajatiedot ovat oikein kaupparekisterissä

Yrityksellä on velvollisuus pitää edunsaajatiedot ajan tasalla ja päivittää tiedot, mikäli niihin tulee muutoksia.

Saitko PRH:lta valvontailmoituskirjeen, jossa pyydetään täyttämään kaupparekisteriin sieltä puuttuvat yrityksen edunsaajatiedot tai korjaamaan tiedoissa olevat puutteet? Lue tämä, niin tiedät kuinka kannattaa toimia.

Yrityksen velvollisuus täyttää ja ylläpitää edunsaajatietoja

Patentti- ja rekisterihallitus alkoi 1.7.2019 ylläpitää julkista rekisteriä, johon yritysten ja yhteisöjen tuli ilmoittaa tosiasialliset edunsaajansa 1.7.2020 mennessä. Edunsaajatietojen ilmoittaminen perustuu rahanpesulakiin ja EU:n direktiiveihin.

Yrityksellä on velvollisuus pitää edunsaajatiedot ajan tasalla ja päivittää tiedot, mikäli niihin tulee muutoksia.

Ilmoituksen voi tehdä ja allekirjoittaa sähköisesti tunnistautunut henkilö, jolla on oikeus allekirjoittaa yrityksen kaupparekisteri-ilmoitus. Ilmoituksen voi hoitaa myös siihen valtuutettu asiamies, esimerkiksi tilitoimiston työntekijä.

Ilmoitus tulee tehdä seuraavissa tilanteissa:

  • Yritys ei ole ilmoittanut edunsaajatietoja 1.7.2020 mennessä
  • Edunsaajatietoihin on tullut muutoksia
  • Uusi yritys on rekisteröity
  • Et ole enää yrityksen edunsaaja

Vahvista tai korjaa edunsaajatiedot välttyäksesi sanktioilta

Useilla yrityksillä on kaupparekisterissä puutteellisia tai virheellisiä tietoja, jotka edellyttävät päivittämistä. PRH on alkanut lähettää yrityksille valvontailmoituskirjeitä, jossa pyydetään täyttämään tai vahvistamaan edunsaajatiedot kaupparekisteriin. Myös tiedoissa olevat puutteet tulee ilmoittaa, sillä rahanpesulaki velvoittaa yritykset pitämään edunsaajatiedot ajan tasalla.

Mikäli yritys ei vahvista tai päivitä tietoja kirjeessä ilmoitetussa määräajassa, PRH voi laittaa kaupparekisteriin merkinnän puuttuvista tai epäjohdonmukaisista tiedoista. Merkintä kaupparekisterissä voi vaikeuttaa asiointia rahoituslaitosten kanssa. PRH on voinut vuodesta 2024 lähtien määrätä yrityksen selvitystilaan tai poistaa sen kaupparekisteristä puutteellisten tietojen vuoksi. Merkintä poistetaan, kun tiedot on vahvistettu oikeiksi tai päivitetty.

Lue, kuka on yrityksen edunsaaja ja mitä tietoja rekisteriin tulee merkitä.

Miten toimia, jos saa valvontailmoituksen?
  • Tarkista YTJ-palvelusta, että yrityksesi edunsaajat ovat ilmoitettu ja ajan tasalla.
  • Tarkista, että seuraavat tiedot ovat oikein: henkilöt, omistusosuudet ja äänioikeusosuudet.
  • Ilmoita muuttuneet tiedot tai vahvista aiemmin ilmoitetut tiedot oikeiksi. Kun tiedot on rekisteröity, PRH lähettää yritykselle edunsaajaotteen.
  • Tarvittaessa pyydä apua tietojen täyttämiseen.

Lue lisää YTJ:n sivuilta ja varmista, että yrityksesi tiedot on ilmoitettu oikein. Ilmoitetut tiedot voit tarkistaa maksutta PRH:n Virre-tietopalvelussa.

Hoidetaan yrityksesi edunsaajatiedot kuntoon

Me Gallantilla autamme mielellämme edunsaajatietojen ilmoittamisessa. Ole rohkeasti yhteydessä kirjanpitäjääsi tai asiantuntijoihimme!

Me voimme auttaa

Jos tarvitset apua edunsaajatietojen kanssa, ota meihin yhteyttä - me autamme mielellämme!

Aiheeseen liittyvät julkaisut

Ota yhteyttä

Heräsikö kysymyksiä palveluistamme tai ratkaisuistamme? Ota yhteyttä. Tulemme yrityksesi tueksi niin muutostilanteisiin, kasvuun kuin arkeen.