fbpx
Gallant | | Ajankohtaista

Työnantajan mahdollisuudet koronaviruksen aikana

Vallitseva tilanne tuo nopeita muutoksia HR-kenttään niin työnantajille kuin palkansaajille. Tutut käytännöt ja toimintamallit muuttuvat, kun muutosehdotuksia esitetään, väliaikaisia lakeja säädetään ja lopulta saatetaan voimaan. Olemme pakotettuja kohtaamaan muutoksen, eikä muutos ole oma valinta: ei sopeutuvalle, eikä sopeuttajalle.

Muutoksen voi ottaa vastaan eri tavoin ja muutokset voi viedä läpi monin eri tavoin; voi lamaantua ja jäädä odottelemaan, voi painaa paniikkinappulan pohjaan ja toimia hätäisesti tai voi ottaa selvää mahdollisuuksista ja toimia hallitusti.

Kriisiin vetoaminen tuntuu hyväksyttävältä vaihtoehdolta juuri nyt, kun poikkeustila on akuutisti päällä, mutta ovatko perustelut relevantteja vielä ensi syksynä?

Väliaikaiset lakimuutokset eivät poista yrityksiltä YT-menettelyn velvoitteita tai velvoitetta noudattaa työehtosopimusten määräyksiä.

Tällaisissa väliaikaisista, mutta pitkäkestoisesti työsuhteisiin ulottuvista vaikutuksista työnantajan tulee olla selvillä poikkeustilanteesta huolimatta. Lisäksi henkilöstöä on osattava tukea, kouluttaa, neuvoa ja ohjeistaa toimintaympäristön muutoksessa. On toimittava nopeasti, järkevästi ja luotava kestäviä ratkaisuja.

Lopulta, koronakriisi menee ohi ja kun poikkeustila päättyy, henkilöstöä koskevien ratkaisujen perusteet on esitettävä.

Katsotaan yhdessä eteenpäin ja huolehditaan siitä, että vaikeasta tilanteesta huolimatta, asiat on tehty harkiten lakeja ja asetuksia noudattaen. Henkilöstö on yrityksen tärkein voimavara ja siitä on pidettävä hyvää huolta, erityisesti tässä hetkessä.

Olemme koonneet aiheesta työnantajalle neuvoja infosivullemme, jonka lisäksi asiantuntijamme ovat yritysten tukena ja tavoitettavissa nopeallakin aikataululla.

Täältä pääset koostamallemme infosivulle, josta löydät aiheeseen liittyvän PDF-koonnin, jota päivitetään jatkuvasti.

Tästä voit suoraan katsoa taulukon aiheesta:

Yhteistoimintaneuvottelut lomautus- irtisanomis ja osa-aikaistamistilanteissa

Huomioittehan, että 1.4.-31.12.2020 on käytössä väliaikainen menettely, johon liittyen taulukko löytyy täältä.