Yrittäjä: Toiminimen muuttaminen osakeyhtiöksi voi olla kannattavaa
Liiketoiminnan kasvaessa on hyvä miettiä yritysmuodon muuttamista toiminimestä osakeyhtiöksi.
Toiminimi on yleensä hyvä valinta yritysmuodoksi, kun yritystoiminta on pienimuotoista ja perustuu pääosin omaan työpanokseen. Liiketoiminnan kasvaessa tai muuttaessa muotoaan voi olla kuitenkin tarpeen miettiä, onko toiminimi yritykselle enää se kaikista optimaalisin yritysmuoto vai pitäisikö yritysmuotoa muuttaa. Yleisin yritysmuodon muutos on toiminimestä osakeyhtiöksi.
Tässä kirjoituksessa avaamme toiminimen ja osakeyhtiön eroja, kerromme milloin yhtiömuodon muuttaminen kannattaa ja miten se käytännössä tapahtuu.
Kumpi kannattaa valita: toiminimi vai osakeyhtiö?
Osakeyhtiö ja yksityinen elinkeinonharjoittaja, eli niin sanottu toiminimi, ovat Suomen suosituimmat yritysmuodot. Vuoden 2020 alussa Suomessa oli osakeyhtiöitä noin 266 000 kappaletta ja toiminimiä reilut 218 000 kappaletta. Kumpi yritysmuodoista sitten kannattaa valita, toiminimi vai osakeyhtiö? Yritysmuotojen eroja kannattaa huolellisesti tutkia ja sen pohjalta valita se, kumpi soveltuu parhaiten omaan käyttöön.
Toiminimen ja osakeyhtiön erot
Toiminimi ja osakeyhtiö eroavat toisistaan monin eri tavoin. Luonteeltaan toiminimi voi olla sopivampi pieneen yritystoimintaan ja toiminnan aloittamiseen, toiminimen perustamisen helppouden ja yritysmuodon ketteryyden vuoksi. Osakeyhtiö puolestaan on luonteeltaan pysyvämpi ja laajempaan yritystoimintaan soveltuva, jonka vuoksi osakeyhtiötä onkin joissain yhteyksissä kutsuttu lopulliseksi yhtiömuodoksi.
Toiminimellä harjoitettava yritystoiminta saattaa olla vuosien saatossa laajentunut sen verran suureksi, että yrittäjä voi saada merkittävää hyötyä toiminimen muuttamisesta osakeyhtiöksi. Yleisesti ottaen ajatellaan, että toiminimen muuttaminen osakeyhtiöksi voisi olla verotuksen kannalta katsottuna kannattavaa, kun yritystoiminnan tulos on noin 35 000 euroa tai enemmän.
Vastuut ja velvoitteet
Toiminimen ja osakeyhtiön vastuut ja velvoitteet eroavat toisistaan merkittävästi. Osakeyhtiö on itsenäinen oikeushenkilö ja vastaa siten itse omista velvoitteistaan. Osakeyhtiön osakkeenomistaja vastaa osakeyhtiön velvoitteista vain sijoittamansa pääoman määrään asti. Toiminimen omistaja sen sijaan vastaa toiminimen velvoitteista koko henkilökohtaisella omaisuudellaan. Riskienhallinnallisesti osakeyhtiö on siis toiminimeä parempi vaihtoehto.
Palkanmaksu ja verotus
Koska osakeyhtiö on itsenäinen oikeushenkilö, voi osakeyhtiö maksaa yhtiössä työskentelevälle osakkeenomistajalleen myös haluamansa suuruista palkkaa. Toiminimiyrittäjä ei sen sijaan voi maksaa itselleen palkkaa, vaan toiminimen tilikauden tulos verotetaan yrittäjän henkilökohtaisessa verotuksessa. Osakeyhtiö voi myös yhtiön tilikauden tuloksesta ja yhtiön nettovarallisuudesta riippuen jakaa omistajilleen pääomatuloina verotettavia osinkoja. Näiden syiden vuoksi osakeyhtiö antaa toiminimeä paremmat mahdollisuudet yrityksen ja sen omistajien verosuunnitteluun.
Liiketoiminnan laajeneminen
Liiketoiminnan laajentamiseen osakeyhtiö sopii toiminimeä paremmin. Osakeyhtiöön voidaan ottaa mukaan uusia osakkeenomistajia ja osakeyhtiön toiminnan rahoittamiseen on olemassa enemmän vaihtoehtoja. Myös investointien rahoittaminen yrityksen tulorahoituksella on osakeyhtiössä helpompaa.
Toiminimen ja osakeyhtiön hallinnolliset erot
Toiminimen perustamisessa ja ylläpitämisessä pakollisia paperitöitä on vähemmän kuin osakeyhtiössä. Osakeyhtiö on siis byrokraattisesti raskaampi perustaa ja ylläpitää, sillä osakeyhtiön on esimerkiksi pidettävä vuosittain yhtiökokous, jonka lisäksi osakeyhtiöllä on oltava hallitus, jonka kokouksista on pidettävä pöytäkirjaa. Yleensä voidaan kuitenkin todeta, että osakeyhtiöllä saavutettavat hyödyt ovat byrokratiasta aiheutuvia kustannuksia suuremmat.
Miten toiminimen muuttaminen osakeyhtiöksi käytännössä tapahtuu?
Toiminimen muuttaminen osakeyhtiöksi on helppoa. Muutosprosessissa laaditaan osakeyhtiön perustamissopimus, jossa toiminimiyrittäjä sitoutuu sijoittamaan toiminimen käytössä olevan yritysvarallisuuden perustettavaan osakeyhtiöön apporttina. Apporttiomaisuudesta laaditaan selvitys ja tilintarkastaja antaa lausunnon apporttiomaisuudesta, jotta varmistutaan siitä, että yritykseen sijoitettavan varallisuuden arvo on oikein määritetty. Osakeyhtiön perustamissopimus liitteineen toimitetaan yhdessä osakeyhtiön perustamisilmoituksen kanssa kaupparekisteriin ja yhtiö syntyy, kun yhtiön rekisteröinti kaupparekisteriin on suoritettu.
Me voimme auttaa yritysmuodon muutoksen kanssa
Meillä Gallantilla on kokemusta useista toiminimien muutoksista osakeyhtiöiksi. Muutosprosessi kestää yleensä joitakin kuukausia ja olemme tukenasi koko muutosprosessin ajan. Nopeimmillaan prosessi on vietävissä läpi jopa reilussa kuukaudessa, jos yrityksen tiedot ovat ajan tasalla.
Mikäli kiinnostuit ja haluat kuulla lisää toiminimesi muuttamisesta osakeyhtiöksi, jätä yhteydenottopyyntö. Me autamme mielellämme!