Verovinkit joulukauteen: Joulukulut yrityksen verotuksessa

Verovinkit joulukauteen: Joulukulut yrityksen verotuksessa

Joulukuluihin liittyy monia verotuksellisia näkökulmia ja paikoin myös tulkinnanvaraisuutta.

Pikkujoulukauden huipentuessa ja joulun lähestyessä yrityksille voi muodostua kuluja esimerkiksi pikkujouluista sekä asiakkaiden kanssa nautituista joululounaista - joululahjoja unohtamatta. Joulukulut on syytä huomioida verotuksellisesta näkökulmasta tarkasti, jotta esimerkiksi kuluihin liittyvät vähennysoikeudet hyödynnetään oikein.

Pikkujoulut ja muut jouluiset tapahtumat verotuksessa

Yrityksen henkilökunnalleen järjestämiä pikkujouluja voidaan pitää tavanomaisena virkistystoimintana, jos pikkujoulut ovat sekä kaikille työntekijöille yhteiset että toisaalta kustannuksiltaan tavanomaiset ja kohtuulliset. Työnantajan on lisäksi määritettävä pikkujoulujen aika ja paikka. Tavanomaiseksi virkistystoiminnaksi miellettäviin pikkujouluihin liittyvät kulut ovat vähennyskelpoisia niin arvonlisäverotuksessa kuin yrityksen tuloverotuksessa. Edellä mainittujen edellytysten täyttyessä pikkujoulut ovat myös työntekijälle verovapaat, eritoten jos työntekijöille vuositasolla järjestettävien juhlien yhteismäärä on maltillinen.

Jos yrityksen järjestämiin pikkujouluihin osallistuu yrityksen henkilökunnan lisäksi esimerkiksi työntekijöiden puolisoja, on vähennysoikeuksien osalta huomioitava erikseen muiden osallistujien osuus.

Yritys voi järjestää jouluisia tapahtumia myös yrityksen ulkopuolisille tahoille. Tapahtumia pidetään pääsääntöisesti edustustapahtumina, jos niillä pyritään uusien liikesuhteiden luomiseen tai olemassa olevien liikesuhteiden säilyttämiseen ja parantamiseen. Edustusluonteisen tapahtuman kulut ovat arvonlisäverolain mukaan arvonlisäverotuksessa kokonaan vähennyskelvottomia. Yrityksen tuloverotuksessa edustustapahtumaan kohdistuneiden kulujen vähennysoikeus on rajattu puoleen elinkeinotulon verottamisesta annetun lain mukaisesti.

Joululounaat asiakkaiden kanssa

Yrityksen ulkopuolisten sidosryhmien, kuten asiakkaiden kanssa nautittuja joululounaita on verotuksellisesti tarkasteltava tilanteen edellyttämällä tavalla. Vaikka joululounaan yhteydessä suoritettaisiin liikeneuvotteluja, on neuvottelukulujen oltava tavanomaisia ja kohtuullisia, jotta ne voisivat olla vähennyskelpoisia niin arvonlisäverotuksessa kuin tuloverotuksessa. Siten on tapauskohtaisesti arvioitava, voidaanko joululounasta pitää verotuksellisesti tavanomaisena tarjoiluna, vaikka muut neuvottelukulun edellytykset täyttyisivät. Joululounaat ovat usein enemmänkin asiakassuhteiden ylläpitämiseen liittyviä edustuskuluja, joiden vähennysoikeutta on edellä mainitusti rajoitettu.

Joululahjat verotuksessa

Yritys voi lähtökohtaisesti vähentää työntekijälle annettavan kohtuullisen joululahjan tuloverotuksessa, mutta arvonlisäveron vähennysoikeutta ei työntekijälle annettavasta lahjasta sen yksityiskulutukseen viittavan luonteen vuoksi ole.

Työntekijän näkökulmasta yrityksen työntekijälleen antama joululahja voi olla verovapaa, jos yritys jakaa joululahjoja kollektiivisesti koko henkilöstölle. Lisäksi lahjan on oltava arvoltaan vähäinen: vähäisten lahjojen verovapauden vuotuisena rajana pidetään 100 euroa työntekijää kohden. Lahja ei myöskään saa olla muutettavissa rahaksi.

Jos joululahja on lahjakortti, sen on oltava edellä mainittujen edellytysten lisäksi yksilöity, jotta sitä voidaan käsitellä verovapaana lahjana. Yksilöidyllä lahjakortilla tarkoitetaan sitä, että lahjakortin käyttö on työnantajan toimesta rajattu tiettyyn hyödykkeeseen tai samanlaisten tuotteiden hyödykeryhmään. Lisäksi lahjakortin on oltava henkilökohtainen ja sellainen, ettei sitä voi muuttaa rahaksi. Jos lahjakortti on yksilöimätön, syntyy lahjasta saajalleen veronalainen etu, jota verotetaan palkkana kuten työntekijöille annettavia muita rahamääräisiä joululahjoja tai joulubonuksia.

”Lahjakorttien antaminen joululahjana vaatii erityistä tarkkaavaisuutta verotuksen osalta”

Yrityksen ulkopuolisille tahoille, kuten asiakkaille annettavat lahjat ovat vähennyskelpoisia niin arvonlisäverotuksessa kuin tuloverotuksessa, jos lahja on tavanomainen ja vähäarvoinen mainoslahja. Lahjaa voidaan pitää mainoslahjana, jos lahjan arvonlisäverollinen ostohinta on enintään 50 euroa ja lahjan antamiseen kohdistuu yrityksen näkökulmasta myös markkinoinnillisia pyrkimyksiä. Mainoslahjojen jakelu on tavanomaisesti lisäksi laajaa.

Ulkopuolisille sidosryhmille yksilöllisemmin kohdennetut ja yleensä myös arvokkaammat joululahjat ovat pääsääntöisesti edustuslahjoja, jolloin arvonlisäveron vähennysoikeutta ei aiemmin todetusti ole ja tuloverotuksessa vähennysoikeus on viisikymmentä prosenttia. On hyvä huomata, että alkoholilahjat ovat arvostaan riippumatta lähes poikkeuksetta tulkittava edustuslahjoiksi.

Ja lopuksi: Muista tositteet kirjanpitoon!

Joulukuluihin liittyy siis monia verotuksellisia näkökulmia sekä paikoin myös tulkinnanvaraisuutta. Lisäksi on syytä huomata, että verovelvollisella yrityksellä on näyttövelvollisuus tapahtumaan tai joululahjaan kohdistuvien kulujen luonteesta, joten yrityksen on tähdellistä varmistaa kulujen riittävän yksityiskohtainen dokumentointi yrityksen kirjanpidossa.

Heräsikö kysyttävää? Me Gallantilla autamme yritystäsi navigoimaan myös jouluisten kulujen verotuksellisissa koukeroissa.

Tutustu palveluihimme

Aiheeseen liittyvät julkaisut

Ota yhteyttä

Heräsikö kysymyksiä palveluistamme tai ratkaisuistamme? Ota yhteyttä. Tulemme yrityksesi tueksi niin muutostilanteisiin, kasvuun kuin arkeen.