Yrityskaupat: mitä yritystä ostaessa kannattaa huomioida?
Kuinka minimoidaan yrityskaupan riskit?
Yrityksen ostaminen voi taloudellisessa mielessä olla yksi ihmisen elämän suurimmista tapahtumista. On ostajana sitten henkilö tai yritys, siihen liittyy valtava määrä jatkuvasti muuttuvaa lainsäädäntöä. Yrityskaupoissa taloudelliset menetykset voivat saada epäonnekkaan ratkaisun vuoksi melkoisen suuretkin mittakaavat.
Tässä kirjoituksessa kerromme yrityksen ostoa suunnittelevalle, mitä kannattaa huomioida ja kuinka yrityskaupan riskejä voidaan minimoida.
Tutustu huolellisesti ostettavaan yritykseen
Yrityskaupan kohteen etsimiseen ja siihen tutustumiseen kannattaa käyttää aikaa. Siinä voi olla suureksi avuksi yrityskauppoja hoitanut asiantuntija, joka osaa nähdä yrityskaupassa sellaista, mitä itse ei huomaa havainnoida. On tärkeää olla perillä ostettavaksi suunnitellun yritystoiminnan alueellisesta menneisyydestä ja tulevaisuudesta. Esimerkiksi juuri perustetun kampaamon viereen ei ole kiva saada uutta kampaamoa siinä lopettaneen kauneushoitolan sijaan. Tällaiset asiat on hyvä huomioida jo yritystä ostettaessa, ettei joudu ongelmiin esimerkiksi liiketilan vuokraamisen kanssa.
Mitä saat ostaessasi yrityksen?
Kun ostat yritystä, on hyvä pohtia, mitä ajattelet saavasi yrityskaupassa? Käytännön elämässä on paljon esimerkkejä siitä, että ostaja luulee ostavansa ja saavansa kaupassa sellaista, mikä ei lopulta käytännössä kuitenkaan toteudu. Yritystä ostaessa tulee olla hyvin selvillä vastuista ja velvoitteista, joita ostokohteeseen liittyy. Kun tiedät tarkalleen mitä ostat, pystyt hallitsemaan yrityskauppaan liittyvää riskiä.
Otetaan esimerkkinä tilanne, joissa eläköityvä yrittäjä myy yritystään. Ostajaehdokkaan kanssa käyty keskustelu on nostanut esiin kysymyksen siitä, miksei samalla alalla toimiva yrittäjän poika jatka isänsä yritystä, vaikka on isällään töissä? On hyvä muistaa, että asiakkaat viime kädessä itse päättävät keneltä palvelut tai tavarat ostavat, ellei kyseessä ole paikkakunnan ainoa alan toimija. Varsinkin silloin, kun yrityksen vahvuudet ovat vahvasti yrittäjähenkilössä itsessään, on oltava todella tarkkana: mitä yrittäjä vie mennessään ja mitä hänelle tosiasiassa jää, kun hän irtautuu yrityksestä? Samalla alalla toimiva poika voi siis todellisuudessa saada isänsä yrityksen, mikäli isä tulee hänen perustamaansa yritykseen hoitamaan asiakassuhteita. Ja näin hyvältä vaikuttanut ostajan ostama yritys on käytännössä arvoton.
Tässä esimerkissä mainitut riskit on mahdollista välttää tutkimalla yrityskaupan kohde tarkasti ja hyödyntämällä asiantuntijan apua yrityskaupoissa.
Yrityskaupan mukana tulevat työntekijät
Yrittäjä työllistää usein vain itsensä. Yrityskaupan mukana voi kuitenkin tulla myös työntekijöitä. Yrityksen ostajan tulisi perehtyä kirjallisen työsopimuksen ohella työntekijöiden sopimuksen ulkopuolisiin, ajan kulumisen perusteella syntyneisiin, etuisuuksiin. Aina kannattaa siis selvittää etukäteen, mitä on puhuttu ja luvattu. Ennen yrityskauppaa olisi tärkeää haastatella työntekijät, mutta se voi olla käytännössä vaikea toteuttaa, koska yrityskaupat ovat monesti hyvin salaisia ennen toteutumistaan.
Onnistu yrityskaupoissa asiantuntijan avulla
Yrityksen ostaminen tai myyminen on monelle meistä kertaluontoinen tapahtuma – se tehdään usein vain yhden kerran. Yrityskauppoja työkseen tekevällä asiantuntijalla sen sijaan on kokemusta useista yrityskaupoista ja erilaisista tilanteista yrityskauppoihin liittyen.
Onnistunut yrityskauppa edellyttää huolellista valmistautumista, suunnittelua ja toteutusta. Voimme toimia apunasi, minimoida riskit ja varmistaa sinulle onnistuneen yrityskaupan.
Mikäli tarvitset neuvoja, voit jättää meille yhteydenottopyynnön.