Yrittäjän palkka ja verosuunnittelu

Yrittäjän palkka ja verosuunnittelu

Yrittäjän kolme verokantaa: ansiotulo-, yritys- ja pääomaverotus mahdollistavat verosuunnittelun.

Tyypillisin joustokohta yksinyrittäjän verosuunnittelussa on, kuinka paljon ja miten yrittäjä nostaa itselleen tuloa. Yksinyrittäjä voi ajatella itseään ja yritystään yhtenä kokonaisuutena. Tällöin yrittäjällä kolme verokantaa: ansiotulo-, yritys- ja pääomaverotus, mikä mahdollistaa verosuunnittelun.

Jos tulo nostetaan palkkana, silloin sitä verotetaan ansiotulona. Yrittäjän palkka on täysin vähennettävää kulua yrityksen tuloverotuksessa. Toisin sanoen mitä enemmän yrityksestä nostetaan palkkaa, sitä vähemmän yritys maksaa tekee voittoa ja näin ollen maksaa tuloveroja, jota maksetaan kiinteän veroprosentin mukaan.

– Yrittäjän palkkaa ei ole määrätty, joten palkkaa ei tarvitse nostaa yrityksestä lainkaan tai sitä voi maksaa itselleen niin paljon kuin pystyy, Gallantin Financial Advisor Jere Värri vinkkaa.

Yksinyrittäjä on usein käytännössä yhtä kuin yritys. Tällöin yrittäjällä on ikään kuin kolme verokantaa: ansiotulo-, yritys- ja pääomaverotus, mikä mahdollistaa verosuunnittelun.

Osalle yrittäjistä lähtökohtana on minimoida verot. Tällöin yrittäjä maksaa palkkaa siten, että ansiotuloista maksetaan veroja 20 prosenttia – ja lopuista yrityksen tuloista maksetaan yhteisöveroprosentin mukaan, joka on osakeyhtiöissä 20 prosenttia.

– Tällöin yrityksestä ei nosteta edes kevyesti verotettavaa osinkoa, jos tavoitteena on kirjaimellisesti minimoida verot.

Yrittäjän onkin syytä pohtia hänen omia tavoitteitaan ja tehdä verosuunnittelua tavoitteiden tukemiseksi.

– Verojen minimointi voi olla esimerkiksi järkevää, jos tulos halutaan ottaa irti vasta exitin, esimerkiksi yrityskaupan yhteydessä.

Värri kertoo tekevänsä usein laskelmia yhdessä yrittäjän kanssa. Välillä laskelmia tehdään siitä näkökulmasta, jossa yrittäjä maksaa mahdollisimman vähän veroja tienatusta eurosta.

– Tällainen suhteellinen verojen minimointi on kaikkea muuta kuin verojen absoluuttinen minimointi. Välillä taas yrittäjällä on tiedossa nettosumma, jonka hän tarvitsee omiin tarpeisiinsa. Silloin verosuunnittelu sidotaan tavoiteltuun nettoansiosummaan.

Muutama ohjenuora yrittäjälle

Verosuunnittelu kannattaa, mutta se ei tarkoita, että veroja maksetaan 0 euroa. Jos yritys haluaa menestyä Suomessa, se tarkoittaa sitä, että veroja on maksettava.

– Olen joskus nähnyt sellaista, että tuloverojen minimoimiseksi on tehty typeriä kalusteinvestointeja. Kannattaa tehdä vain tarpeellisia ostoksia. Tarpeetonta kalustoa ostettaessa menetetään takuulla enemmän rahaa kuin veroissa säästetään.

Kaiken suunnittelun lopuksi on hyvä huomioida myös yrityksen omapääoma ja kassa. Yrittäjän tulon nosto tulisi pitää niissä rajoissa, että oma pääoma pysyy plussalla eikä yrityksen maksukyky vaarannu.

Etsitkö asiantuntijaa, joka auttaa verosuunnittelussa? Jätä yhteydenottopyyntö, niin otamme sinuun yhteyttä mahdollisimman pian!

Aiheeseen liittyvät julkaisut

Jere Värri

Financial Advisor

Yhteystiedot

jere.varri@gallant.fi

Jere Värri

Ota yhteyttä

Heräsikö kysymyksiä palveluistamme tai ratkaisuistamme? Ota yhteyttä. Tulemme yrityksesi tueksi niin muutostilanteisiin, kasvuun kuin arkeen.