Yrittäjä, mikä on sinun lempinimesi kirjanpidolle?

Yrittäjä, mikä on sinun lempinimesi kirjanpidolle?

Kirjanpidon vuosittaista kertarysäystä kannattaa helpottaa ennakoinnilla.

Mörkö, pakollinen paha, stressipiikki, paperihorna, kirjanpitokurimus… Ei niin rakkaalla lapsellakin tuntuu olevan monta lempinimeä. Siksi päätimme nostaa pinttyneet luulot pöydälle ja osoittaa, että yrityksesi seuraava tilinpäätöskausi voi olla muutakin kuin kuiteista tai selvityksistä painuneita hartioita. Vinkkejä on luvassa monta, mutta tärkein niistä todettakoon heti: osta kirjanpitopalvelut asiansa osaavalta ammattilaiselta – ajan, rahan sekä itsesi säästämiseksi. 

– Uskon, että kirjanpito koetaan liian usein vain työläänä ja kalliina lakipykälien täyttämisenä, koska ei tunnisteta niitä hyötyjä, joita se pienyrittäjälle itselleen tai isomman yrityksen johdolle voi tarjota, pohtii Gallantin Accounting Specialist, KLT Elina Aaltonen

Kirjanpidon tehtävänä on tarjota ajantasainen tieto yrityksen tilasta, tuloksesta sekä kassatilanteesta. Hyvin suunniteltuna sen avulla on myös helpompi ennakoida tulevaisuutta ja varautua esimerkiksi investointeihin ja rekrytointeihin. 

– On kyseessä minkä kokoluokan yritys tahansa, niin parhaimmillaan kirjanpito helpottaa arkea, jossa jokainen voi keskittyä omaan ydinosaamiseensa, Aaltonen kiteyttää.

Tee ennakoinnista rutiini

Kirjanpidon vuosittaista kertarysäystä kannattaa helpottaa ennakoinnilla. Jos yrityksessä esimerkiksi koko vuoden kirjanpito tehdään vasta tilinpäätöksen yhteydessä, ei tilikauden tapahtumiin voida enää niin hyvin vaikuttaa. Siksi aineiston koontiin on hyvä suhtautua kuin kuukausittaiseen ja säännöllisen rutiinin, joka kuuluu yrittämiseen siinä missä itse liiketoiminnan harjoittaminenkin.

– Helpottaa sekä yrittäjän että kirjanpitäjän työtä, jos aineistoa kootaan valmiiksi kasaan jo pitkin vuotta. Lisäksi rehellinen keskusteluyhteys keventää taakkaa ja asiakas voi luottaa siihen, että taloushallinnon ammattilainen osaa ennakoida ja tietää ne pienetkin nyanssit, joilla voi lopputuloksen kannalta olla suurikin merkitys. 

Yllättikö mätkyt vai maksoitko liikaa?  

Kirjanpitäjä peilaa yrityksen tilannetta yleensä aikaisempiin vuosiin. Siksi uuden tilikauden alkaessa tulisi nostaa esille, jos on tiedossa vaikka pidempiä poissaoloja, kuten vanhempainvapaita, tai suunnitteilla uusia liiketoimintoja. Ennakoinnilla ja valmistautumisella voidaan siis vaikuttaa moniin keskeisiin asioihin.

– Avoimella kommunikaatiolla saavutettava ykköshyöty on yrityksen ennakkoverojen suhteuttaminen tulokseen sopivaksi. Jos veroja maksetaan liikaa, kassa kärsii ja yrityksen maksukyky heikentyy turhaan. Toisaalta kukaan ei myöskään halua, että tilikauden lopussa odottaa ikävä yllätys jäännösverojen muodossa. 

Usein ajatellaan, että mitä suuremmasta yrityksestä ja isommista rahoista on kyse, sitä tarkempaa ja ajantasaisempaa tietoa tarvitaan.

– Tämä pitää paikkansa. Isommille yrityksille voidaan tehdä ennusteita kuukausittain, siinä missä pienemmälle yritykselle riittää välitsekki muutaman kuukauden välein tai puolivuosittain. Ennakoinnin tarpeellisuus on kuitenkin yhtäläinen yrityksen kokoon katsomatta. Pienyrittäjälle vaatimattomampikin summa on iso raha, kun oma yritys on myös ainoa tulonlähde, Aaltonen painottaa.

Win-win tilanne: henkilökohtainen luottamussuhde 

Ammattilaisten tehtävä on toimia ikään kuin tulkkina numeroiden ja yrittäjän välissä: talouteen liittyviä asioita on paljon, ohjeet välillä ristiriitaisia sekä tulkinnanvaraisia.

– Olen saanut monet kiitokset siitä, että tuomme aitoa helpotusta arkeen. Taakka yrittäjän omilta harteilta keventyy, kun voi luottaa asioiden hoitumiseen. Välillä pääsen myös yllättämään asiakkaani positiivisesti tarjoamalla uutta ja arvokasta tietoa vaikkapa kassavirtaennusteeseen liittyen. 

Vaikka Gallant on iso talo, vahvuutemme on henkilökohtainen palvelu. Yhden luukun -taktiikalla tarjoamme erityisosaamista, näkemystä sekä kokemusta kokonaisvaltaiseen taloudenhallintaan.

– Asiakkaat ovat myös kertoneet, että meistä gallanttilaisista todella aistii ystävällisen ja motivoituneen otteen sekä toisiamme että tekemäämme työtä kohtaan, Aaltonen päättää hymyillen. 

Kiinnostaako kumppani, joka tuo kirjanpitoon mielenrauhaa, arkeen lisää resursseja ja löytää juuri yrityksesi kannalta parhaat ratkaisut – sekä tarjoaa vahvaa näkemystä myös tulevaisuuteen. Ota yhteyttä!

Aiheeseen liittyvät julkaisut

Elina Aaltonen

Accounting Specialist, KLT

Elina Aaltonen

Ota yhteyttä

Heräsikö kysymyksiä palveluistamme tai ratkaisuistamme? Ota yhteyttä. Tulemme yrityksesi tueksi niin muutostilanteisiin, kasvuun kuin arkeen.