Tuomas Tahvanainen |

Koronavirus: Toimia tilanteen helpottamiseksi

Koronaviruksen aiheuttama talouden hidastuminen voi tuoda niin koko yritykselle, kuin myös yrittäjille haasteita toiminnan jatkumisen ja oman talouden turvaamisessa. Kaikki mahdolliset keinot yritystoiminnan jatkumisen edistämiseksi onkin hyvä selvittää.

Tutustu alla olevien vinkkien lisäksi myös infosivuumme täältä.

Verohallinto on antanut seuraavia mahdollisuuksia helpottaakseen tilannetta

  • Yritys voi hakea veroille maksujärjestelyä
  • Ennakkoveroihin voi hakea muutosta
  • Veroilmoitukselle voi hakea lisäaikaa ja mahdollinen myöhästymismaksu voidaan jättää perimättä

Gallantin taloushallinnon asiantuntijat ovat tukenanne yllä mainittujen toimien osalta, joten olettehan pikaisesti yhteydessä omaan Gallant-yhteyshenkilöönne.


Rahoitusvaihtoehtoja löytyy äkilliseen rahoituskriisiin:

Business Finlandin rahoituspaketti häiriötilanteen aikana on tarkoitettu Suomessa toimiville pk- ja midcap-yrityksille, joiden liiketoiminta kärsii koronavirustilanteesta. Rahoitus on auennut yritysten haettavaksi tänään 19.3.2020.

Rahoitusvaihtoehtoja löytyy myös esimerkiksi Finnveralta ja monelta muulta taholta.

Gallantin kokeneet asiantuntijat ovat yrityksien käytettävissä rahoitusvaihtoehtojen kartoittamiseksi ja niiden hakemiseksi. Voitte olla suoraan yhteydessä asiantuntijat@gallant.fi.


Työnantajan mahdollisuudet koronaviruksen aikana

Yllättävä tilanne on aiheuttanut paljon kysymyksiä, jotka usein tuovat mukanaan haastavia tulkintakysymyksiä liittyen työnantajan mahdollisuuksiin. Työnantajat etsivät nyt vastauksia erilaisiin tilanteisiin liittyen, turvatakseen toiminnan jatkuvuuden myös tulevaisuudessa.

Tällä hetkellä, on myös käsillä työmarkkinajärjestöjen pelastuspaketti, joka on hallitukselle esitetty, jossa 16-kohtaisen listan tarkoitus on yritysten ja työpaikkojen pelastaminen. Työnantajan tulee myös seurata tilanteen kehittymistä ja THL:n (Terveyden ja Hyvinvoinnin Laitos) antamia ohjeita ja suosituksia. 

Olemme koonneet työnantajille neuvoja poikkeustilanteisiin, jossa tulemme käsittelemme seuraavia aiheita: 

  1. Miten voidaan varautua? 
  2. Palkanmaksuvelvollisuus eri tilanteissa 
  3. Työnteon estyminen 
  4. YT-laki ja lomauttaminen 

Pääset infosivuun täältä.

HR- ja palkkahallinnon asiantuntijamme auttavat erilaisissa palkanmaksuun ja työsuhteisiin liittyvissä kysymyksissä. Mikäli taloudellinen tilanne vaatii järeämpiä toimia, kuten työntekijöiden lomauttamista, ovat asiantuntijamme tukena prosessissa. Voitte olla suoraan yhteydessä: asiantuntijat@gallant.fi.


Yrittäjille tulossa tukea

Yrittäjät ovat esittäneet hallitukselle laajaa työkalupakkia, joka käsittelee yksinyrittäjien yrittäjäturvaa sekä rahoitukseen ja työlakiin liittyviä toimia. (Lue koko esitys täältä.) Odotamme hallituksen päätöstä mahdollisista toimista, jotka tukisivat yrittäjiä.

”HALLITUS aikoo päästää yrittäjät väliaikaisesti työttömyysturvan piiriin. HS:n saamien tietojen mukaan asiasta on jo valmisteltu esitystä työ- ja elinkeinoministeriössä. Tarkoituksena on tukea yrittäjiä, joiden tulot putoavat koronaviruksen aiheuttaman kriisin vuoksi. Normaalisti päätoimiset yrittäjät eivät ole oikeutettuja työttömyystukiin, vaan tuen saaminen edellyttää yritystoiminnan lopettamista. Hallituksen mallissa yrittäjä ilmoittaisi itse tulojensa pudonneen. Tämän jälkeen hän olisi määräaikaisesti oikeutettu niin sanottuun soviteltuun työttömyysetuuteen: jos yrittäjällä on yhä tuloja, ne pienentävät työttömyystuen määrää. HS:N tietojen mukaan auki on yhä se, vastaako tuen enimmäissuuruus työmarkkinatukea vai voisivatko yrittäjät saada ansiosidonnaista työttömyysetuutta…” (Lähde HS.)


Etätyöskentelystä huolimatta olemme tavoitettavissanne etäyhteyksin, sähköpostitse sekä puhelimitse. Mikäli teillä on mitä tahansa kysymyksiä, olettehan yhteydessä omaan Gallant yhteyshenkilöönne tai osoitteeseen customers@gallant.fi.