fbpx
Tuomas Tahvanainen | | Ajankohtaista

Koronavirus: Toimia tilanteen helpottamiseksi

Koronaviruksen aiheuttama talouden hidastuminen voi tuoda niin koko yritykselle, kuin myös yrittäjille haasteita toiminnan jatkumisen ja oman talouden turvaamisessa. Kaikki mahdolliset keinot yritystoiminnan jatkumisen edistämiseksi onkin hyvä selvittää.

Tutustu alla olevien vinkkien lisäksi myös infosivuumme täältä.

Verohallinto on antanut seuraavia mahdollisuuksia helpottaakseen tilannetta

  • Yritys voi hakea veroille maksujärjestelyä
  • Ennakkoveroihin voi hakea muutosta
  • Veroilmoitukselle voi hakea lisäaikaa ja mahdollinen myöhästymismaksu voidaan jättää perimättä

Gallantin taloushallinnon asiantuntijat ovat tukenanne yllä mainittujen toimien osalta, joten olettehan pikaisesti yhteydessä omaan Gallant-yhteyshenkilöönne.


Rahoitusvaihtoehtoja löytyy äkilliseen rahoituskriisiin:

Business Finlandin rahoituspaketti häiriötilanteen aikana on tarkoitettu Suomessa toimiville pk- ja midcap-yrityksille, joiden liiketoiminta kärsii koronavirustilanteesta. Rahoitus on auennut yritysten haettavaksi tänään 19.3.2020.

Rahoitusvaihtoehtoja löytyy myös esimerkiksi Finnveralta ja monelta muulta taholta.

Gallantin kokeneet asiantuntijat ovat yrityksien käytettävissä rahoitusvaihtoehtojen kartoittamiseksi ja niiden hakemiseksi. Voitte olla suoraan yhteydessä asiantuntijat@gallant.fi.


Työnantajan mahdollisuudet koronaviruksen aikana

Yllättävä tilanne on aiheuttanut paljon kysymyksiä, jotka usein tuovat mukanaan haastavia tulkintakysymyksiä liittyen työnantajan mahdollisuuksiin. Työnantajat etsivät nyt vastauksia erilaisiin tilanteisiin liittyen, turvatakseen toiminnan jatkuvuuden myös tulevaisuudessa.

Tällä hetkellä, on myös käsillä työmarkkinajärjestöjen pelastuspaketti, joka on hallitukselle esitetty, jossa 16-kohtaisen listan tarkoitus on yritysten ja työpaikkojen pelastaminen. Työnantajan tulee myös seurata tilanteen kehittymistä ja THL:n (Terveyden ja Hyvinvoinnin Laitos) antamia ohjeita ja suosituksia. 

Olemme koonneet työnantajille neuvoja poikkeustilanteisiin, jossa tulemme käsittelemme seuraavia aiheita: 

  1. Miten voidaan varautua? 
  2. Palkanmaksuvelvollisuus eri tilanteissa 
  3. Työnteon estyminen 
  4. YT-laki ja lomauttaminen 

Pääset infosivuun täältä.

HR- ja palkkahallinnon asiantuntijamme auttavat erilaisissa palkanmaksuun ja työsuhteisiin liittyvissä kysymyksissä. Mikäli taloudellinen tilanne vaatii järeämpiä toimia, kuten työntekijöiden lomauttamista, ovat asiantuntijamme tukena prosessissa. Voitte olla suoraan yhteydessä: asiantuntijat@gallant.fi.


Yrittäjien työttömyysturva

Yrittäjät esittivät hallitukselle laajaa työkalupakkia, joka käsitteli yksinyrittäjien yrittäjäturvaa sekä rahoitukseen ja työlakiin liittyviä toimia. (Lue koko esitys täältä.)

Laki yrittäjien oikeudesta työttömyysturvaan tuli voimaan 8.4. Yrittäjillä on oikeus saada tukea koronavirusepidemian aiheuttaman äkillisen ja yllättävän kysynnän heikkenemisen vuoksi. Väliaikainen muutos turvaa yrittäjien toimeentulon kriisin aikana. Ratkaisu koskee kaikkia yrittäjiä riippumatta yritystoiminnan muodosta. Laki on voimassa 30. kesäkuuta 2020 asti.

” Jos yrittäjä rekisteröityy työnhakijaksi viimeistään 15. huhtikuuta 2020, hänellä on oikeus työmarkkinatukeen työnhakua edeltävältä ajalta 16.3.2020 alkaen, vaikka työnhaku ei olisi voimassa. Tukea voi kuitenkin saada vasta siitä alkaen, kun edellytykset täyttyvät. Yrittäjätuloa voi saada myös työmarkkinatuen ohessa, jolloin tulo pienentää työmarkkinatuen määrää. Työmarkkinatuen saaminen edellyttää, että yrittäjän päätoiminen työskentely yrityksessä on päättynyt tai yritystoiminnasta saatava tulo on vähemmän kuin 1 089,67 euroa kuukaudessa siinä jokaista yrittäjänä työskentelevää henkilöä kohti. Päätoimisen työskentelyn päättymisen tai tulon vähentymisen tulee johtua koronavirusepidemiasta.” (Lähde Yrittäjät.)


Etätyöskentelystä huolimatta olemme tavoitettavissanne etäyhteyksin, sähköpostitse sekä puhelimitse. Mikäli teillä on mitä tahansa kysymyksiä, olettehan yhteydessä omaan Gallant yhteyshenkilöönne tai osoitteeseen customers@gallant.fi.