Yrityksen kirjanpito ja perusteet – Näillä pääset alkuun
Yrityksen kirjanpito tarjoaa arvokasta tietoa liiketoimintasi tilasta ja tulevaisuudesta. Näiden kirjanpidon perusasioiden avulla voit varmistaa yrityksesi talouden vakauden ja kasvun.
Kirjanpidon ymmärtäminen ei ole pakollinen paha, sillä taloushallinnon kautta saat arvokasta tietoa liiketoimintasi nykytilasta – ja välineet, joilla näet jopa yrityksesi tulevaisuuteen. Siksi onkin tärkeää ymmärtää, millaisista palasista kirjanpito koostuu ja mitkä termit kannattaa erityisesti painaa mieleen.
Olitpa sitten aloitteleva tai kokenut yrittäjä, yksi asia on varma – et pääse pakoon kirjanpitoa. Yrityksen kirjanpito on laaja kokonaisuus, johon nivoutuu monta eri lakia, asetusta, ohjetta ja periaatetta. Yrittäjänä sinun ei tarvitse olla kirjanpidon asiantuntija, mutta on tärkeää hallita perusasiat. Niiden avulla voit varmistaa, että liiketoimintasi pysyy kannattavana ja kasvu nousujohteisena.
Miksi kirjanpitoa tehdään
Kirjanpitovelvollisuus koskee kaikkia yrittäjiä, ja hyvin hoidettu kirjanpito on aivan jokaisen etu: se on peruste verolaskelmille, joten verotuloista elävälle toimijalle, esimerkiksi valtiolle, kirjanpito on elintärkeä.
Kirjanpidon vaatimukset määräytyvät yrityksen koon mukaan. Mitä suurempi yritys on, sitä kovemmat ovat vaatimukset koskien kirjanpitoa ja tilinpäätöstä.
Kirjanpidon hyödyt – Se pitää pelin puhtaana!
Yrityksen kirjanpito on välttämätön työkalu liiketoiminnan ohjaamiseen ja ymmärtämiseen. Hyvän kirjanpitotavan ja kirjanpitolain mukaisesti laadittu kirjanpito on yrityksellesi laadun tae: ajan tasalla oleva kirjanpito todentaa tulojen alkuperän ja mihin rahat on käytetty. Kirjanpidon avulla yritys voi tarvittaessa todistaa, ettei liiketoimintaa käytetä laittomuuksiin, kuten rahanpesuun.
Hyvin hoidettu kirjanpito auttaa sinua muun muassa:
- Hahmottamaan, kuinka kannattavaa yritystoiminta on.
- Ennustamaan tulevia kassavirtoja ja kulutarpeita.
- Pysymään verottajan kanssa samalla sivulla ja välttämään mahdolliset ongelmatilanteet.
Hyvin tehty ja ajan tasalla oleva kirjanpito auttaa myös rahoittajien tai sijoittajien houkuttelussa. Kirjanpidosta mahdolliset uudet tukijat ja kumppanit näkevät, mikä on yrityksesi todellinen taloudellinen tilanne, miten sitä on onnistuttu kehittämään ja miltä yrityksen tulevaisuus näyttää.
Ota haltuun yrityksen kirjanpidon peruskäsitteet
- Arvonlisävero (ALV): Tuotteen tai palvelun kulutusvero, ja osa myyntihintaa. Veron suuruus perustuu tuotteen tai palvelun verokantaan.
- Jaksotus: Tulot ja menot kohdistetaan kirjanpitoon niille ajanjaksoille, joilla ne on tienattu tai kulutettu.
- Kassavirta: Yrityksen kassatulojen ja -menojen virta. Kassavirtalaskelma on tuloslaskelman ja taseen ohella merkittävä raportti, joka auttaa hahmottamaan kuluja ja varautumaan menoihin.
- Kate: Osoittaa, paljonko tuotoista jää kattamaan kiinteitä kustannuksia.
- Liiketulos: Kertoo yrityksen liiketoiminnan tuloksen ennen korkoja, veroja, tilinpäätössiirtoja ja voitonjakoa.
- Liikevaihto: Kuvaa yrityksen saamien tulojen määrän tietyn ajanjakson aikana, ennen minkäänlaisten kulujen vähentämistä.
- Poisto: Tilikausittain tehtävä poisto on arvonvähennys, jolla otetaan huomioon käyttöomaisuuden kuluminen ja tekninen vanheneminen.
- Tase: Kertoo kokonaiskuvan yrityksen varallisuudesta, velasta ja omasta pääomasta tiettynä ajankohtana.
- Tilikausi: Kirjanpidon ajanjakso. Sen aikaisesta kirjanpitomateriaalista koostetaan tilinpäätös.
- Tilinpäätös: Koostuu laskelmasta ja tilinpäätösasiakirjoista. Selvittää yrityksen tuloksen ja varallisuuden.
- Tuloslaskelma: Näyttää tilikauden tulot ja kulut vähennyslaskumuotoisena laskelmana. Lopputuloksena syntyy näkymä tilikauden tulokseen.
- Yhdenkertainen ja kahdenkertainen kirjanpito: Yritys voi tehdä kirjanpidon joko yhdenkertaisena tai kahdenkertaisena. Kahdenkertaisessa kirjanpidossa jokainen liiketapahtuma kirjataan kahdelle eri tilille, ja se on pakollinen kaikille muille paitsi yksityisille liikkeen- tai ammatinharjoittajille. Yhdenkertaisessa kirjanpidossa eritellään tulot, menot, korot ja verot. Toisin kuin kahdenkertaisessa kirjanpidossa, tapahtumia ei kirjata kahdelle eri tilille vastatapahtumina. Yhdenkertainen kirjanpito on helppo ratkaisu yritykselle, jonka liiketoiminta ja volyymi on pientä.
Kirjanpidon ulkoistaminen – oikea ratkaisu minulle?
Kirjanpito voi tuntua monimutkaiselta aikasyöpöltä, ja tämän takia monet yrittäjät ulkoistavat kirjanpitonsa ammattilaisille. Ulkoistaminen on kannattava investointi, sillä asiantunteva kirjanpitäjä varmistaa, että kirjanpito on lainmukaista ja yrittäjällä on selkeä käsitys yrityksen taloudellisesta tilanteesta.
Kun tarvitset apua kirjanpidon kanssa, me Gallantilla olemme valmiit tukemaan yritystäsi kaikissa talouteen liittyvissä kysymyksissä. Keskity siihen, missä olet parhaimmillasi, oman liiketoimintasi kasvattamisessa – ja me hoidamme loput!