Mikä on kirjanpidon hinta – Näin kirjanpidon hinta muodostuu
Kirjanpidon hintaan vaikuttaa moni tekijä, ja oikean kirjanpitokumppanin löytäminen voi tuoda merkittäviä säästöjä yritykselle.
Koska kirjanpidon merkitys yritystoiminnalle on merkittävä, moni miettii, mitä kirjanpidon palvelut maksavat ja mistä kustannukset oikein muodostuvat. Tässä blogissa käymme läpi tärkeimmät kustannustekijät ja annamme vinkkejä siihen, miten voit vaikuttaa kirjanpidon hintaan.
Kirjanpitäjä on talouden pillerinpyörittäjä, jonka tehtävänä on koota tositteiden pohjalta selkeä ja ajantasainen kokonaiskuva yrityksen varallisuudesta. Kun ammattilainen huolehtii taloushallinnosta, yrittäjän ei tarvitse ymmärtää kirjanpidon termejä, olla perillä eräpäivistä tai kirjanpidon lainsäädännöstä. Kirjanpitäjää voikin pitää tulkkina yrittäjän ja Verohallinnon sekä kirjanpitolain vaatimusten välissä.
Kirjanpito on kriittinen osa yrityksen arkea: kun yrityksen kirjanpito on hoidossa, yrittäjä voi keskittyä liiketoiminnan kasvattamiseen ja oman osaamisensa tulokselliseen hyödyntämiseen. Vuonna 2023 Suomessa oli yli 6000 taloushallinnon yritystä, joten valinnanvaraa löytyy jokaiselle toimialalle. Mistä yritys voi tietää, mikä kirjanpitopalvelu sopii omalle liiketoiminnalle – ja mitä ihmettä se voisi maksaa?
Paljonko kirjanpito maksaa?
Kirjanpitäjälle tehdystä työstä maksaa yrittäjä, ei Verohallinto tai mikään muu taho. Kirjanpitäjä tekee siis aina töitä yrittäjälle ja huolehtii, että hyvää kirjanpitotapaa noudatetaan kirjanpitolakia rikkomatta.
Kirjanpidon hintaan vaikuttavat monet tekijät, kuten
- yrityksen koko ja yritysmuoto.
- toimiala ja siihen liittyvät erityisvaatimukset.
- kirjanpitotapahtumien määrä.
- palkansaajien määrä.
- kausivaihtelut.
- tarvittavien palveluiden laajuus.
- käytössä olevat ohjelmistot ja muut talouden prosessit.
- tulevaisuuden näkymät.
Hinnanmuodostuksen ytimessä on toiminnan koko: mitä isompi yritys on, sitä suuremmaksi kasvavat käsiteltävien tositteiden ja tapahtumien määrät. Esimerkiksi pienelle yhden henkilön yritykselle voi riittää kevyt kirjanpito, kun taas suuret yritykset tarvitsevat laajempaa ja aktiivisempaa palvelua, joka voi sisältää niin verosuunnittelua, talouden raportointia kuin kassavirran ennustamista.
Lisäksi on syytä pohtia, mitä muita palveluja yritys mahdollisesti tarvitsee. Toimialat, joilla on erityisvaatimuksia, tarvitsevat usein erityisraportointia ja tiukempaa sääntelyn noudattamista. Näiden erityispiirteiden hallinta kannattaa jättää asiantuntijan hoidettavaksi, jotta kaikki vaatimukset tulevat varmasti täytetyiksi ja kirjanpito pysyy virheettömänä.
Yritys voi hallita kirjanpidon kustannuksia myös virtaviivaistamalla prosesseja. Tämä voi tapahtua esimerkiksi toistuvien taloustoimien automatisoinnilla. Siirtyminen sähköisiin järjestelmiin voi säästää kustannuksissa, sillä sähköisen kirjanpidon käyttö vähentää manuaalista työtä ja nopeuttaa prosesseja.
Kausivaihteluiden ja raportointitarpeiden vaikutukset hintaan
Vuodet, saati kuukaudet, eivät ole veljiä keskenään. Kausivaihteluiden huomioiminen voi optimoida kirjanpidon hintaa ja parantaa yrityksen ja tilitoimiston välistä yhteistyötä. Jos liiketoiminta on kausiluonteista, kirjanpidon tarpeet voivat vaihdella vuodenajasta toiseen. Tällöin yritys voi sopia kirjanpitäjän kanssa, että tietyillä kausilla palvelujen tarve on pienempää.
Myös raportointitarpeet vaihtelevat yrityksittäin ja toimialoittain. Raportointipalvelu voi sisältää esimerkiksi kuukausittaisia, neljännesvuosittaisia tai vuosittaisia talousraportteja sekä erityisraportointia. Sopimalla raportointitarpeista etukäteen yritys voi varmistaa, että palvelu vastaa liiketoiminnan tarpeita, tavoitteita ja tulevaisuuden suunnitelmia.
Asiantuntijana meidän tehtävämme on auttaa yrityksiä tunnistamaan tärkeimmät mittarit. Suosittelemme, miten raportointi voidaan organisoida tehokkaasti, jotta se tukee liiketoiminnan kehittämistä ja päätöksentekoa.
Yritys voi vaikuttaa kirjanpidon hintaan valinnoilla
Kirjanpidon kustannuksiin voi vaikuttaa omilla valinnoilla. Tärkeää on löytää kumppani, joka tarjoaa taloushallintoa juuri oikealla palvelutasolla. Pienet yritykset voivat hyötyä perustason kirjanpidosta, kun taas suuret toimijat tarvitsevat kumppanin, joka vastaa laajalla palvelupaletilla kasvavan liiketoiminnan muuttuviin taloushallinnon tarpeisiin.
Kirjanpitäjän rooli on ohjeistaa yrittäjää toimimaan oikein, jolloin saadaan huomioitua kaikki mahdolliset vähennykset. Yrittäjän etsiessä sopivaa kumppania, onkin hyvä keskustella avoimesti oman toimialan erityispiirteistä ja varmistaa, että kirjanpitäjällä on niistä vahva ymmärrys. Näin voidaan välttyä mahdollisilta lisäkustannuksilta.
Kirjanpidosta puhuttaessa mainitaan usein myös piilokulut. Näitä voivat olla esimerkiksi pankin välitysmaksut ja sähköiset tositteet. Piilokuluja voi ehkäistä varmistamalla, mitä kaikkea kirjanpidon kokonaisuuteen tulisi sisältymään ja pyytämällä erittelyä palveluiden hinnoista.
Laskemme yrityksesi kirjanpidolle juuri sopivan hinnan
Hyvällä suunnittelulla ja oikeilla valinnoilla yrittäjä voi virittää kirjanpidon kustannukset sellaisiksi, että ne tarjoavat parhaan vastineen yrityksen rahoille.
Jos haluat tietää lisää kirjanpidon palveluista ja niiden kustannuksista, Gallantin asiantuntijat ovat täällä sinua ja liiketoimintaasi varten! Autamme mielellämme räätälöimään juuri sinun yrityksellesi sopivan kirjanpitopalvelun.
Ota meihin yhteyttä, niin kartoitamme yrityksesi tarpeet!