fbpx
Gallant | | Ajankohtaista

Saitko Verohallinnon helpotetun maksujärjestelyn – Huomioi nämä asiat

Koronaviruksen aiheuttaman tilanteen vuoksi Verohallinto helpotti maksujärjestelyn ehtoja. Haitko helpotettua maksujärjestelyä veroihin ja olet nyt saanut päätöksen myönnetystä maksujärjestelystä?

Tässä kirjoituksessa kerromme, mitä maksujärjestely käytännössä katsoen tarkoittaa ja mitä tulee ottaa huomioon sen voimassaoloaikana, jotta maksujärjestely ei raukea.

Mitä pitää huomioida, kun on saanut myönteisen päätöksen maksujärjestelystä?

Mitkä ovat maksujärjestelyn ehdot?

Verohallinnolta tullut ilmoitus myönnetystä maksujärjestelystä on muutaman sivun mittainen dokumentti, josta löytyy heti ensimmäiseltä sivulta maksujärjestelyn ehdot. Ehdot kannattaa lukea huolella läpi, ettei maksujärjestely pääse vahingossa raukeamaan.

Maksujärjestelyn voimassaoloaikana on erityisen tärkeää noudattaa siihen kuuluvia ehtoja.

Tässä ovat Verohallinnon ilmoituksessa luetellut ehdot:

Maksuerä on maksettava viimeistään sen eräpäivänä.

Verot tai muut saatavat, jotka eivät sisälly maksujärjestelyyn, on maksettava niiden eräpäivinä.

Veroilmoitukset on annettava viimeistään niinä ajankohtina, jotka on säädetty laissa.

Miten maksujärjestelyssä olevia veroja maksetaan?

Maksujärjestelyn ehtojen jälkeen ilmoituksessa on tiedot verojen maksamista varten. Ilmoituksesta löydät maksettavat erät, niiden eräpäivät ja maksussa käytettävän viitenumeron. Ensimmäinen maksuerä tulee maksettavaksi kolmen kuukauden kuluttua maksujärjestelyn hyväksymisestä ja seuraavien erien eräpäivä on sen jälkeen aina kerran kuussa.

Maksujärjestelyn voimassaoloaikana ne verot, jotka eivät sisälly maksujärjestelyyn, tulee maksaa viimeistään niiden eräpäivänä ja kaikki veroilmoitukset tulee antaa ajallaan. Helpotettuun maksujärjestelyyn sisältyy automaattisesti kaikki maksujärjestelyn hyväksymishetkellä erääntyneet verot sekä sillä hetkellä tiedossa olleet kuukauden sisällä erääntyvät verot.

Mikäli sait maksujärjestelypäätöksen kesäkuun lopulla, pitää sinun lähtökohtaisesti maksaa veroja seuraavan kerran 13.7.2020, mikäli ne eivät ehtineet mukaan maksujärjestelyyn.

Maksujärjestelyilmoituksen lopussa luetellaan ne verot, jotka maksujärjestelyyn sisältyvät. Mikäli jokin on sinulle epäselvää, voit varmistaa asian kirjanpitäjältäsi välttyäksesi väärinymmärryksiltä.

Muistilista maksujärjestelystä myönteisen päätöksen saaneille

  1. On tärkeä muistaa, että jatkossa maksut on hoidettava joka kuun 12. päivä maksujärjestelyn erien lisäksi. Myös kaikki veroilmoitukset tulee antaa ajallaan.
  2. Mikäli saat veronpalautuksia (esim. arvonlisäveropalautuksia) loppuvuoden aikana maksujärjestelyn hyväksymisen jälkeen, Verohallinto palauttaa ne yrityksellesi eikä käytä niitä maksujärjestelyyn sisältyvien verojen maksuun.
  3. Maksujärjestely raukeaa, jos sen ehtoja ei noudata tai jos yrityksessä aloitetaan velkajärjestely-, yrityssaneeraus- tai konkurssimenettely. Verohallinto lähettää kirjallisen ilmoituksen maksujärjestelyn raukeamisesta. Maksujärjestelyn rauettua Verohallinto voi vaatia kaikki erääntyneet verot maksettavaksi kerralla ja lähettää ne tarvittaessa perittäväksi ulosottoon.
  4. Mikäli maksuvaikeuksia verojen tai maksujärjestelyn erien kanssa kuitenkin tulee, kannattaa Verohallintoon olla yhteydessä puhelimitse saman tien eikä eräpäivän jälkeen. Verohallinnon kanssa pystyy melko hyvin sopimaan maksuista, kunhan vain on aktiivinen ja avoin omasta tilanteesta.
  5. Mikäli hait myös alv-palautusta, tulevat ne rahat yhtiön pankkitilille noin viikon kuluttua siitä, kun päätös maksujärjestelystä on tullut. Kun Verohallinnolla on yrityksen pankkitilitiedot, ei tarvitse tehdä muuta kuin odottaa.