Tilinpäätöspalaveri – pieni kustannus, iso lisäarvo
Tilinpäätökseen valmistautuminen tuo merkittävää lisäarvoa yritykselle.
Sähköpostiisi on juuri kilahtanut kutsu kirjanpitäjältä tilinpäätöspalaveriin – mitä vastaat? Puntaroitko lisäarvoa, jonka saat panostamalla tunnin aikaasi lukuihin ja yrityksesi taloustilanteen läpikäyntiin yhdessä asiantuntijoidemme kanssa?
Kun tilinpäätös valmistuu, katseet kiinnittyvät usein ensisijaisesti liikevaihtoon ja kassavaroihin, jotka toki ovat tärkeitä mittareita. Kokonaisuudesta on kuitenkin mahdollista lukea myös monia muita, yrityksen toiminnan ja tulevaisuuden kehityksen kannalta oleellisia tunnuslukuja.
Nostetaan pöydälle tavoitteet ja tulevaisuuden suunnitelmat
Otetaan esimerkki: vaikka yrityksesi myyntisaamiset ovat kasvaneet, ei kasvua kuitenkaan näy liikevaihdossa ja tämä vaikuttaa suoraan myös kassavirtaan. Miten toimit? Tällaisessa tilanteessa on mielestämme hyvä lähteä yhdessä sparrailemaan, onko esimerkiksi asiakkaidesi maksukäyttäytyminen hidastunut koronasta johtuvista syistä. Voidaanko perintää tiivistää tai saadaanko toimittajapuolella sovittua paremmat maksuehdot kassavirran parantamiseksi?
Aidoimmillaan tilinpäätöspalaveri on oiva tilaisuus syventää asiakassuhdetta – pöydän molemmin puolin. Vaikka kirjanpitäjä näkee taloudesta paljon jo pelkkien lukujen valossa, saadaan tilinpäätöksen hedelmällisin anti irti hyödyntämällä avointa keskusteluyhteyttä sekä yhdistämällä numerot yrityksen tavoitteisiin ja tulevaisuuden suunnitelmiin.
Toinen esimerkki: kerrot meille, että seuraavan vuoden aikana yritykselläsi on tähtäimessä kansainvälistymissuunnitelmat ja tarkoituksesi olisi vahvistaa rivejä palkkaamalla kymmenen uutta henkilöä. Koska kansainvälinen kasvu vaatii yleensä ennakkoon investointeja ennen kuin tulovirta kasvaa, neuvomme pohtimaan tarvetta lisärahoitukselle. Jos vastauksesi on kyllä, osaamme löytää teille sopivimmat ratkaisut niin yrityksesi tunnuslukujen kuin tavoitteiden valossa.
Virallisestakin dokumentista löytyy joustovaraa
On myös hyvä tunnistaa, että yrityksen tilinpäätös on etenkin pienillä ja keskisuurilla yrityksillä ainoa virallinen ja laajasti julkinen dokumentti, jonka pohjalta eri sidosryhmät ja rahoittajat tekevät ratkaisunsa. Siksi tilinpäätöspalaveri on erinomainen hetki pysähtyä ja miettiä, missä valossa haluat asiat esitettävän. Onko esimerkiksi yrityksesi pääoman kunto sellainen, miltä sen halutaan näyttävän?
Esittämistavan suhteen on mahdollista tehdä erilaisia ratkaisuja ja esimerkiksi aktivoinneista löytyy joustovaraa – toki virallinen laskentanormisto huomioiden. Jos esimerkiksi tulovirtaa ei ole ja oma pääomakin on kiikunkaakun, voidaan yhdessä pohtia, ovatko kaikki tarvittavat jaksotukset kunnossa. Tai voidaanko hyödyntää tuotekehitysaktivointeja ja muita omaa pääomaa parantavia ratkaisuja, joilla asiat saadaan korjattua ja tilinpäätös näyttämään siltä miltä pitääkin myös sidosryhmien silmissä.
Ennakoinnista on etua kaikille
Mitä avoimempi ja ennakoivampi keskusteluyhteys on läpi koko tilikauden, sitä paremmin opimme tuntemaan toisemme ja pystymme vaikuttamaan asioihin jo etukäteisesti – on kyse sitten mahdollisesta rahoituksen hakemisesta, tuotekehitysaktivoinneista, kassaennusteen haarukoinnista, oman pääoman parantamisesta tai muusta yrityksellesi tärkeästä asiasta.
Tunnistamme myös faktan, että meitä kaikkia ympäröivä tietoviidakko on nykypäivänä valtaisa. Tätä helpottaaksemme hyödynnämme tilinpäätöspalavereissa erilaisia visuaalisia työkaluja, joiden avulla asiakkaidemme on helppo hahmottaa jo kertasilmäyksellä, mitkä ovat esimerkiksi tilinpäätöksen kriittiset kohdat ja miten niihin voidaan vaikuttaa.
Eli, nostetaanko yhteistyö uudelle tasolle ja tavataan tilinpäätöspalaverissa
– sähköpostipyyntö hyväksytty!
Kiinnostuitko? Ota yhteyttä.