Rakentaja, älä unohda kassavirtaennustetta!

Rakentaja, älä unohda kassavirtaennustetta!

Kassavirtaennustaminen on yhä tärkeämmässä roolissa poikkeuksellisina markkina-aikoina, kun näkymät muuttuvat jatkuvasti.

Rakennusalan taantuma on laittanut alan yritykset uuden eteen. Korkotason nousu, kohonneet rakentamiskustannukset, kiihtyvä inflaatio sekä kuluttajien heikko luottamus talouteen ovat hyydyttäneet voimakkaasti asuntokauppaa ja vähentäneet uusien hankkeiden aloituksia.

Varmista toiminnan jatkuminen reagoimalla ajoissa

Kun tilauskanta pienenee, asiakkaiden maksukyky heikkenee ja omat velat kasvavat, on kassa nopeasti tyhjä. Koska rakennusprojektit ovat pitkiä, saattaa tilanne muuttua nopeasti kesken rakentamisen ja yllättää jopa suuremman alan kannattavan toimijan kassakriisillä.

Kassakriisi voidaan kuitenkin välttää huolellisella kassaennustamisella, joka auttaa muodostamaan käsityksen yrityksen nykyisestä ja lähitulevaisuuden maksuvalmiudesta. Ennustamisen tarkoituksena on ennakoida yrityksen tuotot, maksut ja muut mahdolliset rahoitustarpeet. Mitä aiemmin yritys pystyy reagoimaan edessä siintävään kassavajeeseen, sitä paremmat mahdollisuudet sillä on jatkaa toimintaansa normaalisti.

Mistä kassavirtaennuste muodostuu?

Rakennusalalla projektien kassavirrat pohjautuvat pitkälti suunnitteluvaiheessa osapuolten tekemiin sopimuksiin. Käytännössä rakennusprojektin kassavirta on erotus projektiin liittyvistä tuotoista ja kuluista. Projektin kuluihin kuuluvat projektin aikana tehdyt resurssihankinnat ja ostot. Tuotot taas ovat asiakkaalta saatuja suorituksia tehdystä työstä tai myydyistä asunnoista. Hankkeita saatetaan rahoittaa myös ulkopuolisella rahoituksella, kuten esimerkiksi RS-lainalla.

Rakennushankkeen kulujen ennustaminen

Hankkeen kulujen ennustamisessa voidaan hyödyntää laskentavaiheessa muodostettua kustannusarviota, joka voidaan pilkkoa suunnitellun aikataulun mukaan maksueriksi ja sitä kautta kohdistaa kassaennusteelle menoeräksi arvioidun toteutumisajankohdan mukaan. Projektin tulot pystytään arvioimaan urakkasopimuksen perusteella laaditun maksuerätaulukon mukaan, jossa urakkahinta on jaettu urakan etenemisen mukaan asiakkaalta laskutettaviin maksueriin.

Maksuerätaulukkoa suunniteltaessa ensimmäinen maksuerä voidaan määrittää ennakoksi hankintoja ja työmaan perustamista varten, mikä antaa rahoituksen näkökulmasta hyvän aloituksen projektille. Maksuerät tulisi muutoinkin aina suunnitella sopivan pienikokoisiksi eriksi, jotta laskutettavaa tuloa syntyisi kassaan tasaisesti. Myös varsinainen rakentaminen työmaalla tulee suunnitella siten, että maksuerän edellyttämät työt saadaan tehtyä kerralla aikataulussa, jolloin valmistunut työvaihe on heti laskutuskelpoinen.

Gryndikohteissa on tärkeä varmistaa riittävä asuntojen varausaste ennen rakentamisen aloitusta, jotta voidaan varmistaa riittävä tulorahoitus asuntojen myyntihintaerinä rakentamisen aikana.

Projektiin kuuluvien tuotto- ja kuluvirtojen lisäksi kassavirtaennusteessa tulee huomioida myös muut kassaan vaikuttavat erät kuten hallintokulut, tonttivuokrat, vuosikuluerät, asuntomyynnin rahavirrat, tonttiostojen ja -myyntien erät, projektilainojen ja muiden lainojen nostot sekä lyhennykset, muut rahoituskulut, verot sekä muut kertaluontoiset erät.

Pitkän aikavälin kassaennuste turvaa tulevaa

Kassaennusteen tekemiselle on erilaisia menetelmiä riippuen siitä, puhutaanko lyhyen vai pitkän aikavälin ennustamisesta. Lyhyen aikavälin kassaennusteen laatiminen on suhteellisen yksinkertaista, koska tulevien viikkojen rahavarojen liikkeisiin liittyy vähän muuttujia verrattuna pidemmän aikavälin ennusteisiin. Lyhyen aikavälin kassaennuste laaditaan yleensä muutamaksi viikoksi kerrallaan ja ennusteella huomioidaan ns. ”varmat erät” kuten myyntireskontran tulevat suoritukset ja ostoreskontran erääntyvät tapahtumat sekä muut reskontran ulkopuoliset erät kuten palkat ja rahoituserät. Parhaimmillaan lyhyen aikavälin ennuste saadaan suoraan taloushallinnon järjestelmästä automatisoidusti nappia painamalla. Käsin tehtynä ennusteen tekeminen voi olla työlästä, mutta ei kuitenkaan hyödytöntä.

Koska rakennusliiketoiminnassa projektit jakautuvat useammalle tilikaudelle, on tärkeää suunnitella rahoituksen riittävyyttä myös pidemmälle ajanjaksolle. Ennustetta tehdessä otetaan huomioon rakenteilla ja suunnitteilla olevien hankkeiden tuotot ja kulut. Koska ennusteväli on pitkä, ennustetta pitää tarkkailla ja lukuja päivittää säännöllisesti ja riittävän usein. Ennustetta voi jatkaa sitä mukaan kuin toteutuneita kuukausia valmistuu, jolloin ennustamisesta saadaan rullaavaa.

Muista kassavirtojen säännöllinen tarkastelu

Pitkän aikavälin ennuste on tärkeä työväline jokaiselle strategisesti ja jämptisti toimivalle rakennusyritykselle, sillä se antaa johdolle ja esimerkiksi rahoittajille hyvän näkymän rahavarojen riittävyyteen, auttaa tulevien hankkeiden suunnittelussa sekä auttaa ajoittamaan rekrytoinnit ja investoinnit oikeaan aikaan. Etenkin näinä poikkeuksellisina markkina-aikoina näkymät muuttuvat jatkuvasti, joten kassavirtojen jatkuva ja säännöllinen tarkastelu on kaiken a ja o.

Matka menestykseen rakennetaan yhdessä

Me Gallantilla autamme rakennusalan yrityksiä erilaisissa taloushallinnon asioissa mukaan lukien kassavirtaennusteissa. Ota rohkeasti yhteyttä, me autamme mielellämme!

Jane Ollila

Team Lead, CFO Services

Yhteystiedot

jane.ollila@gallant.fi

Jane Ollila

Ota yhteyttä

Heräsikö kysymyksiä palveluistamme tai ratkaisuistamme? Ota yhteyttä. Tulemme yrityksesi tueksi niin muutostilanteisiin, kasvuun kuin arkeen.