Koronatuet yrityksille: Yritysten kustannustuki

Koronatuet yrityksille: Yritysten kustannustuki

Yrityksille, joiden liikevaihto on pudonnut merkittävästi koronaviruksen takia.

Perjantaina 26.6.2020 eduskunta teki päätöksen kustannustuesta koronviruksesta kärsineille yrityksille, joiden liikevaihto on pudonnut merkittävästi koronaviruksen takia. Kustannustuen tavoitteena on vähentää konkurssien määrää niillä toimialoilla, jotka ovat eniten kärsineet koronakriisistä.

Yritysten kustannustuki avautuu haettavaksi tiistaina 7.7.2020. Haku on auki 7.7.-31.8.2020 Valtionkonttorin sähköisen asiointikanavan kautta Valtionkonttorin sivuilla.

Kenelle yritysten kustannustuki on tarkoitettu ja mitkä sen ehdot ovat?

Tuki on kohdistettu koronaviruksesta eniten kärsineille toimialoille ja yrityksille. Jotta yritys olisi oikeutettu tukeen, on toimialan liikevaihdon tullut laskea 10 %. Tämän lisäksi yrityksen oman liikevaihdon on tullut laskea 30 % vertailukauteen verrattuna. Myös liiketoimintaa harjoittavat yhdistykset ja säätiöt voivat saada tukea.

Pidempään toimineilla yrityksillä vertailukausi on 1.3.-30.6.2019, jonka kuukausiliikevaihdoista lasketaan keskiarvo vertailuluvuksi. Yrityksen huhtikuun 2020 liikevaihtoa (tai yrityksen vaatiessa huhti- ja toukokuun 2020 liikevaihdon keskiarvoa) verrataan vertailulukuun ja tässä vertailussa yrityksen liikevaihdon on tullut laskea 30 %. Uudella yrityksellä tai 1.3.2019 jälkeen perustetulla yrityksellä vertailukausi on tammi-helmikuun 2020 myynnin keskiarvo.

Erityisen painavien syiden vuoksi voi tukea saada myös muulla kuin asetuksessa määritellyllä toimialalla toimiva yritys. Tällöin edellytyksenä on, että yritys pystyy osoittamaan vaikeuksien johtuvan koronaepidemiasta. Yrityksesi toimialan tilanteen voit tarkistaa täältä.

Kustannustuki on tarkoitettu yrityksille, jotka täyttävät nämä ehdot:

  • Yrityksen liikevaihto on pudonnut yli 30 % vertailuajankohtaan nähden
  • Yrityksen toimialan liikevaihto on laskenut yli 10%, jolloin toimiala kuuluu tuen piiriin

Kuinka paljon yritys voi saada kustannustukea?

Yritys voi saada tukea 2 000 – 500 000 euroa. Tukea maksetaan tukikauden, eli huhti-toukokuun, kiinteiden kustannusten ja palkkakustannusten perusteella. Hakemuksella yritys ilmoittaa itse kiinteät kustannukset, minkä lisäksi Valtionkonttori saa tiedot liikevaihdosta Verohallinnolta ja yrityksen palkkatiedot Tulorekisteristä.

ELY-keskukselta ja Business Finlandilta aiemmin saadut tuet eivät estä kustannustuen hakua, mutta näistä tuista huomioidaan tuen laskennassa 70 %, mikä vähentää maksettavan kustannustuen määrää. Ravintolatuki ja yksinyrittäjän tuki eivät myöskään estä tuen hakua, mutta nämä tuet huomioidaan kustannustuen vähennyksenä täysimääräisesti.

Tuen haun ulkopuolelle on rajattu pienet yritykset, joiden liikevaihto vertailukaudella on ollut alle 20 000 euroa. Jos yrityksellä on verovelkaa, veroja ulosotossa tai yritys on laiminlyönyt veroilmoitukset, ei yritykselle voida myöntää tukea. Myöskään ennakkoperintärekisteriin rekisteröimättömälle tai ennen koronaa vaikeuksissa olleelle yritykselle ei voida myöntää tukea.

Aiheeseen liittyvät julkaisut

Iiro Säilä

Financial Advisor

Yhteystiedot

iiro.saila@gallant.fi

Iiro Säilä

Ota yhteyttä

Heräsikö kysymyksiä palveluistamme tai ratkaisuistamme? Ota yhteyttä. Tulemme yrityksesi tueksi niin muutostilanteisiin, kasvuun kuin arkeen.