Arvonlisäverojen väliaikainen palauttaminen

Arvonlisäverojen väliaikainen palauttaminen

Yritysten on mahdollista hakea arvonlisäveroja takaisin vuodelta 2020 ja maksaa ne myöhemmin takaisin Verohallinnolle.

Mitä arvonlisäverojen palauttaminen tarkoittaa?

Yritysten on mahdollista hakea arvonlisäveroja takaisin vuodelta 2020 ja maksaa ne myöhemmin takaisin Verohallinnolle. Tällä voidaan helpottaa kassatilannetta sellaisissa yrityksissä, joihin koronakriisi on vaikuttanut.

Arvonlisäverojen väliaikaista palauttamista voi pyytää arvonlisäveroista, joiden eräpäivä on ollut tammi-maalikuussa 2020, kuukausi-ilmoittajien osalta palauttaminen koskee siis marras-tammikuun arvonlisäveroja. Mikäli yrityksen verokausi on vuosi, on mahdollista hakea 25% vuoden 2019 arvonlisäveroista palautettavaksi.

Arvonlisäverojen takaisinmaksu maksujärjestelyssä

Palautettavia maksuja ei saa pitää, vaan maksujärjestelyn kautta yritys sitoutuu maksamaan arvonlisäverot myöhemmin takaisin Verohallinnolle. Arvonlisäverojen takaisinmaksussa maksetaan 3% viivästyskorkoa, joka on laskettu automaattisesti maksujärjestelyn eriin.

Miten haen arvonlisäveron palauttamista?

Yritykset voivat tehdä pyynnön arvonlisäveron palauttamisesta OmaVerossa 26.5. alkaen. Arvonlisäverojen palauttaminen haetaan tekemällä maksujärjestelypyyntö. Pyynnön voi tehdä myös puhelimitse Verohallinnolle numerossa 029 497 028.

Onko yrityksesi jo hakenut verojen maksujärjestelyä?

Mikäli yritykselle on aiemmin haettu verojen maksujärjestelyä ja nyt halutaan tehdä arvonlisäverojen palauttamispyyntö, tulee tehdä uusi maksujärjestelypyyntö. Pyyntö tulee tehdä viimeistään 15.6.2020 ja siihen tulee merkitä, että yrityksen alkuvuoden arvonlisäverot halutaan takaisin. Uusi maksujärjestelypyyntö korvaa aiemmin tehdyn maksujärjestelyn ja siihen sisältyy automaattisesti kaikki 30.6.2020 mennessä erääntyvät verot.

Aikaisempien veronpalautusten käytön peruminen

Voit pyytää veronpalautusten käytön perumista, mikäli huhti-, touko- ja kesäkuussa saamasi veronpalautukset on jo ehditty käyttää verojesi maksuun. Saat veronpalautukset yrityksellesi täyttämällä maksujärjestelypyynnössä kohdan, jossa pyydät veronpalautuksen käyttämisen perumista. Näin ollen takaisin maksetaan palautukset, jotka on käytetty 23.5. alkaen. Palautukset maksetaan siihen päivämäärään asti, kun lakimuutos arvonlisäverojen palauttamisesta astuu voimaan. Tämän hetken tiedon mukaan lakimuutos tulee voimaan 15.6.

Huomioi veronpalautusten käytön perumisen vaikutus niihin veroihin, joihin palautus on alun perin käytetty. Verot muuttuvat maksamattomiksi ja ne lisätään automaattisesti mukaan maksujärjestelyyn takaisinmaksua varten. Veroihin kertyy viivästyskorko alkuperäisestä eräpäivästä lähtien.

Oma kirjanpitäjäsi voi olla apuna yrityksesi maksujärjestelyissä.

Mikäli tarvitset neuvoja, voit jättää meille yhteydenottopyynnön.

Aiheeseen liittyvät julkaisut

Nina Katajainen

Head of Accounting Services

Nina Katajainen

Ota yhteyttä

Heräsikö kysymyksiä palveluistamme tai ratkaisuistamme? Ota yhteyttä. Tulemme yrityksesi tueksi niin muutostilanteisiin, kasvuun kuin arkeen.