fbpx

Milloin on oikea aika palkata Talouspäällikkö tai Business Controller?

Yrityksissä tehdään investointipäätöksiä myös koronan aikana. Investoinnit kannattaa suunnitella hyvin etukäteen, koska niiden kanssa kiirehtiminen ei todennäköisesti tuota toivottua lopputulosta.

Myös kokeneen talousasiantuntijan rekrytointi on investointi – investointi tulevaan. Talousasiantuntijan odotetaan hoitavan taloushallinnon laadukkaasti, kehittävän yrityksen talousdataa ja informoivan muuta johtoa ja hallitusta siitä, miten yrityksellä menee ja miksi. Tämän lisäksi talousasiantuntijalta odotetaan tietoa siitä, mitä asioita tulisi huomioida ja kehittää tulevaisuudessa. Kyseessä ei siis ole mikään pieni investointi.

Tarve taloushallinnon osaamiselle tulee usein yllättäen

Kohtaan talous- ja palkkahallinnon uusasiakashankinnassa paljon yrityksiä, yritysten edustajia ja tilanteita, joissa taloushallinnon investointeja tehdään kovalla kiireellä. On varmasti monelle esimiehelle, rekrytoijalle ja yrityksen johdolle tuttu tilanne, että hyvin usein talousasiantuntijan rekrytoinnilla on kiire. Talouspäällikkö lähti ja pitäisi nopeasti palkata samanlainen uusi tekijä, koska taloushallinto tapahtuu nyt, eikä sitä voida jättää hoitamatta sopivan ehdokkaan etsimisen ajaksi. Monelle myös yrityksen kasvu ja sen lisäämät vaatimukset taloushallinnon osalta muodostavat uudenlaisia tarpeita, tarvitaan pikaisesti talouspäällikkö pitämään lankoja käsissä. Usein myös johtoryhmä tai hallitus tarvitsevat nopealla aikataululla tietoja taloudesta. Sitä varten tarvitaan talousasiantuntija, joka voi tuottaa tarvittavaa tietoa ja kehittää talouden raportointia. Usein näissä tilanteissa on kiire löytää pätevä osaaja ja silloin suunnittelulle jää liian vähän aikaa. Tehdäänkö investointi silloin huolella ja harkitusti?

Juuri tämänkaltaiset tilanteet ovat loistavia hetkiä pysähtyä miettimään ja selvittämään todellista tarvetta. Mitä me tarvitsemme ja minkälainen työnkuva ja henkilö vastaa siihen, mitä tarvitsemme? Tärkeintä on löytää oikeanlainen tekijä tarvittaviin työtehtäviin. Talous- ja palkkahallinnon työtehtävät voivat olla hyvin erilaisia osaamistasoltaan ja usein eri yrityksissä on hyvin erilaisia tarpeita työntekijälle. Varmasti jokaisen yrityksen tavoite on löytää juuri oikea tekijä, joka myös pysyy talossa. Sen vuoksi on oleellista tietää mihin tehtäviin henkilöä oikeasti tarvitaan ja minkälaista osaamista kyseinen tehtävä vaatii.

Valitettavan usein törmään tilanteisiin, joissa etsitään talouspäällikköä, vaikka todellisuudessa vaaditut työtehtävät voisi hyvin hoitaa controller. Lisäksi palkkaa ei olla valmiita maksamaan työtehtävän vaativuuden mukaan. Taloushallintoa ymmärtävät tietävät, ettei tällainen rekrytointi voi päättyä kovin hyvin.

Mikä voisi olla paras ratkaisu yrityksesi tarpeeseen?

Mikä voisi olla ratkaisu tähän? Kuten jo alussa viittasin investointien suunnitteluun, samaa perusteellista suunnittelua tulee olla myös taloushallinnon ammattilaisen rekrytoinnissa. ”Halvin ratkaisu on paras” ei välttämättä päde tässäkään tapauksessa ja virherekrytoinnit tulevat yritykselle kalliiksi. Sen välttämiseksi kannattaa käydä huolellisesti läpi yrityksen kokonaistilannetta ja pysähtyä miettimään, mitä oikeasti tarvitaan. Joskus voi olla kannattavaa tehdä samalla muutoksia muiden työntekijöiden vastuualueissa ja -tehtävissä. Samalla voi olla paikallaan pohtia voidaanko hyödyntää eri järjestelmien automatisointia, robotiikkaa tai kannattaako miettiä erilaisia ulkoistusmahdollisuuksia.

Sanoisin, että tässäkin tilanteessa huolellinen selvittely ja investointi tulevaan kannattaa.

Johan Simell | Sales Manager

Aidosti asiakkaiden kanssa samalla puolella etsimässä parhaiten soveltuvia ratkaisuja yrityksen talouden hallintaan.

Kaikkia muutoksia ei aina ole mahdollista ennakoida, siksi me olemme tukenasi, kun sitä tarvitset

Taloushallinnon tuurausten tarve tulee yrityksille usein odottamatta vastaan. Silloin on tärkeää löytää nopea, joustava ja toimiva ratkaisu tilalle. Interim CFO/Controller tarjoaa juuri sopivan taloushallinnon ammattilaisen yrityksesi käyttöön tarvitsemaksesi ajaksi ja apua nopealla aikataululla myös väliaikaisiin tilanteisiin.

Lue asiakkaamme kirjoitus kasvuyhtiön talousjohtamisen kumppanuudesta.

Mikäli tarvitset taloushallinnon asiantuntijaa apuun nopealla aikataululla, jätä meille yhteydenottopyyntö. Suunnitellaan yhdessä paras ratkaisu yrityksesi tarpeisiin.